Bylinky a koření

Máta peprná. Vhodná pro osvěžující drinky, zmírnění bolesti hlavy i odstranění zápachu z úst

Voňavá bylina, která kraluje letním drinkům

autor

Anna Janoušková

11. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Máta peprná, která má své kořeny pravděpodobně v Anglii, je přirozeným hybridem máty klestnaté a máty vodní. Dnes už ji lze pěstovat téměř všude a její využití nezná konce. Můžete ji znát také pod názvy jako balšám, větrové koření, větrová bylina, fefrminc nebo peprmint. Lidových názvů je ale daleko více.
Reklama

Obzvlášť v létě není této voňavé byliny nikdy dost. S oblibou ji přidáváme do alkoholických i nealkoholických drinků, smoothies, ale i jako dekoraci na různé dezerty či zmrzlinové poháry. Máta je také užitečná tím, že její vůně odpuzuje otravné komáry, kteří nám v noci nedají spát. Vysaďte si ji proto v blízkosti vašeho venkovního altánku, ale nebojte se ji umístit do květináče i ve vaší ložnici. Bohatě olistěná rostlina, která potřebuje častou zálivku a nemá ráda průvan, se pak postará o to, aby váš spánek nebyl rušen dotěrným hmyzem. To ale není zdaleka vše, co nenáročná bylina umí.

Pomůže při migréně

Máta peprná obsahuje aktivní složku zvanou mentol, který může nejen za svěží dech, ale navíc také zmírňuje migrenózní stavy a tlumí bolesti hlavy. Pomáhá ale i s dalšími příznaky, které často migrénu doprovází, jako jsou přecitlivělost na světlo, hluky, ale i nevolnosti a zvracení. Mátu ale nemusíte užívat jen vnitřně. Skvěle funguje také esenciální olej, který lze při bolestech hlavy aplikovat na čelo a spánky.

Pomáhá k svěžímu dechu

Kdo si někdy koupil mentolovou žvýkačku nebo si vzal "mentolku", může potvrdit, že došlo k okamžitému zlepšení jeho dechu. Není to však pouze o tom, že mentol hezky voní, ale má rovněž antibakteriální účinky, díky nimž dojde ke skutečnému vyčištění vaší ústní dutiny od choroboplodných zárodků, které jsou zdrojem nepříjemného zápachu z úst. Má se za to, že podobný efekt má i na vaši zubní sklovinu.

Uvolňuje ucpané dutiny

Máta peprná může pomoci i s běžným nachlazením nebo lehkou virózou. Díky antimikrobiálním vlastnostem vás také zbaví usazeného hlenu, ucpaného nosu, dutin a bude se vám lépe dýchat.

Tlumí menstruační bolesti

Mentol je bylina, která prokazatelně působí na uvolnění hladkého svalstva, čímž může zmírňovat typické menstruační křeče v oblasti podbřišku. U některých žen může dokonce zmírnit intenzitu menstruace a zkrátit délku bolestivých stavů.

Omezuje chuť k jídlu

Mátový olej také může tlumit chuť k jídlu, což může vést k lepšímu průběhu diety či omezování některých potravin. Když se nebudete cítit hladoví, nebudete potřebovat jíst další a další svačinky, které často přijímáte jen z nudy.

Dodává energii

Olej z máty peprné ale může pomoci i s dalšími problémy. Pokud se připravujete na studia, chystáte se na noční jízdu nebo pracujete na směny a brzy vás čeká noční šichta, zkuste aplikovat trochu mátového oleje na spánky, zápěstí a zátylek. Vůně mentolového oleje zmírní ospalost a umožní vám zůstat o něco déle v bdělém stavu.

Zmírňuje příznaky dráždivého tračníku

Máta peprná může také zmírnit vedlejší účinky syndromu dráždivého tračníku, mezi které řadíme především plynatost, bolesti žaludku a střevní potíže. Může ale rovněž uklidnit podrážděný žaludek, a to i u dětí.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: webmd.com, healthline.com.

Další zajímavé články