Bylinky a koření

Semínka jsou pro lidský organismus doslova vzpruhou. Dáte přednost slunečnicovým, dýňovým, chia, nebo konopným?

Zařaďte životabudiče v podobě semínek do svého jídelníčku

autor

Anna Janoušková

25. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Zasaďte semínko a sledujte, jak roste. Jezte semínka a pozorujte, jak se mění vaše zdraví k lepšímu. Semena obecně jsou skvělým zdrojem rostlinných zdravých tuků, vlákniny a některých minerálů. Jsou nabitá především železem, vápníkem, hořčíkem a fosforem. Tyto minerály se starají především o stav vašich kostí, pomáhají s hydratací a fungováním některých tělesných funkcí, ale mají vliv i na funkci mozku a střev.
Reklama

Semínek, které můžete pozvat do vašeho jídelníčku, je hned několik různých druhů. Většinou je lze přidat do smoothies, vloček, kaší, ale i třeba ovocných či zeleninových salátů. Pak už je jen na vás, které z nich si vyberete, jestli dáte přednost lněnému semínku, chia, dýňovým semínkům, slunečnicovým, konopným, nebo třeba sezamovým.

Lněná semínka

Lněné semínko, je nabité vlákninou, bílkovinami a draslíkem. Je také skvělým zdrojem lignanů. Lignany jsou polyfenoly, což je druh antioxidantu. Zatímco lignany jsou dostupné i v jiných rostlinných zdrojích, lněné semínko obsahuje 75 až 800krát více lignanů než jakékoliv jiné rostlinné potraviny.  Výzkum podle health.clevelandclinic.org ukázal, že protizánětlivé vlastnosti lignanů pomáhají předcházet některým vážným onemocněním.

Jak jíst lněná semínka

Lněná semínka je nejlepší jíst rozemletá, jelikož naše tělo má potíže s trávením a vstřebáváním celých semen. V případě, že bychom semínka před konzumací nerozdrtili, připravujeme se o nespočet nutričních výhod. Můžete je přimíchat do horkých cereálií, jogurtů a smoothies nebo použít jako náhradu části mouky v receptu na muffiny nebo chleba.

Len má ovšem velmi vysoký obsah vlákniny, takže ho zavádějte pomalu, jinak by to mohlo vést k nadýmání a při nedostatku pitného režimu i k zácpám. K využití všech zdravotních přínosů stačí 1 lžíce lněného semínka denně.

Chia semínka

Stejně jako lněná semínka jsou chia semínka vynikajícím rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin neboli kyseliny alfa linolenové. Pokud tedy nepatříte mezi velké jedlíky ryb, chia semínka vám mohou pomoci doplnit tyto esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit samo.

Další výhodou chia semínek je to, že absorbují až 10krát větší množství vody, než je do nich vloženo. Můžete je tedy přeměnit na gel a použít je jako veganskou náhražku vajec, nebo z nich připravit i pudink nebo gelový nápoj podobný aloe vera.

Jak jíst chia semínka

Chcete-li připravit chia gel, smíchejte 1/4 šálku vody s 1 polévkovou lžící chia semínek. Nechte je stát asi 10 minut. Tato porce směle nahradí v receptu 1 vejce. Také můžete připravit veganský pudink s mandlovým mlékem a chia semínky. Opět ale začněte jen s jednou polévkovou lžící kvůli obsahu vlákniny.

Dýňová semínka

Dýňová semínka, známá také jako pepitas, jsou skvělým zdrojem mnoha minerálů, včetně zinku. Zinek je mimo jiné známý tím, že pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho těla. Dýňová semínka jsou rovněž skvělým doplňkem při snižování LDL neboli špatného cholesterolu a zabraňují svalové slabosti.

Jak jíst dýňová semínka

Ať už je vezmete z police, nebo je vydlabete přímo z dýně, dýňová semínka jsou neuvěřitelně všestranná. Můžete je jíst vyloupaná nebo nevyloupaná a pochutnáte si na nich na samotných, nebo je můžete přimíchat do salátů, abyste získali zajímavější texturu. Populární jsou ale i restovaná dýňová semínka. Upečte je proto v troubě a přidejte jakékoliv koření, které máte rádi. Nezapomínejte je však započítat do vašeho denního energetického příjmu, jelikož šálek dýňových semínek má zhruba 280 kalorií, 12 gramů vlákniny a 12 gramů tuků.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka mají skvělý poměr minerálů, vitaminů B a antioxidantů, jako je vitamin E a selen. Antioxidanty pomáhají snižovat volné radikály ve vašem těle, což jsou škodlivé chemikálie, které mohou zvýšit riziko cukrovky, srdečních chorob a některých typů rakoviny.

Jak jíst slunečnicová semínka

Pro kontrolu příjmu sodíku je nejlepší volit nesolená nebo jen mírně solená slunečnicová semínka. Sodík je jedním z těch záludných minerálů, kterého je snadné získat příliš mnoho. Nadbytek sodíku přispívá k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.

Konopná semínka

Konopná semena jsou bohatá na vitamin E a draslík. Mají také nejvíce bílkovin ze všech semen a jsou skvělým zdrojem zdravých omega-6 a omega-3 tuků.

Jak jíst konopná semínka

Konopná semínka jsou větší a křupavější než lněná a chia semínka. To je důvod, proč jsou dobrým doplňkem textury cereálií, jogurtů a salátů. Můžete je také vyzkoušet nasypat na rýži nebo pečenou zeleninu.

Sezamová semínka

Kromě minerálních látek a vlákniny mají sezamová semínka vysoký obsah selenu, což je antioxidant, který prokazatelně snižuje riziko chronických onemocnění.

Jak jíst sezamová semínka

Při přípravě jídel inspirovaných Asií použijte sezamový olej nebo použijte semínka jako ozdobu na dotvoření estetického dojmu jídla. Skvěle zvýrazní také saláty a pokrmy z quinoy nebo rýže.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články