Zdraví

Botulotoxin odstraní nejen mimické vrásky, ale i naměrné pocení. Je čím dál oblíbenější u žen i mužů

Čelo bez vrásek můžete mít do týdne i vy

autor

Kristýna Maxová

19. června 2022

 
FOTO / Se svolením LaserPlastic
Bohužel nikdo z nás nemládne, ale touha po věčném mládí žene lidstvo už odpradávna k hledání možností oddálení procesu stárnutí. K jedním z nejčetnějších zákroků estetické medicíny a zároveň jedním z nejoblíbenějších zákroků v boji proti vráskám patří aplikace botulotoxinu.
Reklama

I když je botox již řadu let velmi oblíbený, koluje o něm stále také celá řada mýtů, a to především kvůli neodborné aplikaci. V případě správné aplikace botulotoxinu se může klientka těšit na odpočatý obličej a mladistvý vzhled, nikoliv strnulý či udivený výraz.

Vyberte si kvalifikovaného lékaře a není se čeho bát

Záleží na množství aplikované látky a místě aplikace, i přes botulotoxin může být schopen člověk používat mimiku, sice omezeně, ale pokud se dostane do rukou správného odborníka, může vypadat naprosto přirozeně. Pokud je botulotoxin správně píchnut, tak k této reakci nedojde. Vždy záleží na místě aplikace a dále pak nesmí být použita látka, která nevyhovuje normám. Proto je výběr odborníka a pracoviště, kde si necháte botulotoxin aplikovat, opravdu klíčový. 

Kdy s botoxem začít?

Mimické vrásky se týkají i mladých žen a mužů, proto se nedá stanovit přesná věková hranice, kdy s botoxem začít. Většinou je nejlepší čas pro první aplikaci lehce po třicítce. Botulotoxin totiž funguje hlavně jako prevence toho, aby se mimické vrásky dále neprohlubovaly. 

Je botox bezpečný?

Botulotoxin typu A byl v roce 1989 schválen FDA (americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Food and Drug Administration) jako bezpečný lék. I přesto má celá řada žen strach, že když podstoupí botox, bude jejich tvář takřka bez mimiky, nepůjde poznat, že se pořádně směje, a celkový výraz obličeje bude působit nepřirozeně. Pokud si však zvolíte správného lékaře, nemusíte se bát. Když je výkon proveden správně, nebude váš následný výraz působit nějak divně ani podezřele. 

Jak docílit přirozeného výsledku?

Někomu se aplikace botoxu může zdát jako běžný zákrok, který dnes dělá kdekdo. Což je bohužel pravda, ale aby výsledek vypadal opravdu přirozeně a nevylekali jste okolí udiveným nehybným výrazem, je důležité, kdo s ním pracuje.

Všechny estetické zákroky je nutné dělat s péčí a citem pro přirozenost. Proto je i u aplikace botulotoxinu výběr odborníka klíčový. Pokud aplikaci provádí zkušený lékař, není se čeho bát, a už vůbec ne ztráty mimiky. Zachová se pohyblivost obličeje a pouze se relaxují místa s větší silou mimických svalů s cílem předejít vytvoření vrásek. 

Jak probíhá aplikace?

Korekce mimických vrásek botulotoxinovými injekcemi je oblíbená u žen i mužů pro svou rychlost, jednoduchost, minimální dobu hojení, pozvolný nástup efektu a minimální riziko vedlejších účinků. Botulotoxin se aplikuje tenkou inzulinovou stříkačkou a jehličkou do mimických svalů v místě vrásek, které chcete vyhladit. Ošetření trvá přibližně půl hodiny a účinek je vidět obvykle do 1-2 týdnů.

"Botulotoxin typu A se injekčně aplikuje přímo do místa, které má být vyhlazeno. Zablokuje uvolnění chemické sloučeniny acetylcholinu, která signalizuje svalům stah. Injekce takto zabrání svalům v činnosti, ty se naopak uvolní, a tím se vyhladí i již existující vrásky. Jeden až dva týdny po aplikaci botulotoxinu jsou vrásky téměř neviditelné," prozradila nám MUDr. Marta Moidlová, která je primářkou prestižního pracoviště nejvyšší úrovně. 

"Korekce mimických vrásek botulotoxinovými injekcemi je oblíbená u žen i mužů různých věkových skupin. Je to metoda velmi rychlá, jednoduchá a s minimální dobou hojení. Provedení tohoto zákroku je pro pacienta velmi snadné a rizika nežádoucích účinků jsou naprosto minimální, pokud aplikaci provádí erudovaný odborník, tedy lékař," dodala MUDr. Moidlová.

Na co všechno se botox používá?

Botox se používá k odstranění mimických vrásek, a to zejména mezi obočím, v okolí očí a na čele. Dá se použít i na některé typy vrásek na krku. Dokáže odstranit i pomerančovou kůži na bradě, zvedá koutky úst, snižuje linii úsměvu, který odhaluje dásně.

Kromě vyhlazení vrásek, a tím pádem i omlazení vaší tváře, se botulotoxin používá také k odstranění nadměrného pocení v podpaží. Zejména v letních měsících je o tuto službu zájem u žen i mužů.

Zdroj: MUDr Marta Moidlová, Laserplastic.cz

Další zajímavé články