Zdraví

Pravda o cukru, jeho náhradách i přírodních sladidlech

Bez cukru naše tělo nemůže fungovat

autor

Erika Tomanová

19. září 2020

 
FOTO / Depositphotos
Klasický bílý rafinovaný cukr nepatří zrovna ke hvězdám zdravé výživy. S jeho klesající popularitou přibývá lidí, kteří upřednostňují přírodní cukry, jako je agáve, stévie či melasa. Jsou ale opravdu lepší a zdravější?  
Reklama

Cukr lidské tělo nutně potřebuje. Získává z něj energii, na níž je náš organismus závislý. Že byste ale měli jeho nedostatek se vážně bát nemusíte. Je totiž poschovávaný všude možně. Jeho velkým zdrojem jsou například mnohé druhy zeleniny, ovoce, ochucené jogurty, cereálie, džusy či většina druhů pečiva a další potraviny.

Z cukru tělo získává energii, na níž je závislá řada důležitých buněk a orgánů

Nadbytečný příjem cukru je pak považován za hlavního viníka vzniku obezity, která je rizikovým faktorem pro řadu vážných zdravotních problémů. Ne všechny cukry jsou ale stejné. Přehánět by se to ale s nimi nemělo tak jako tak. U některých lze ovšem trochu přivřít oko.

Bílý zabiják 

Bílý rafinovaný cukr patří k nejběžněji používaným sladidlům. Vyrábí se z cukrové řepy, avšak chemickým procesem, při kterém je produkt vybělen a je zbaven zdraví prospěšných látek. Neobsahuje tedy v podstatě žádné živiny, ale jen prázdné kalorie. Navíc nadměrná konzumace rafinovaného cukru zbavuje tělo minerálních látek, což může mít nejrůznější důsledky. Mimo jiné třeba oslabení imunity.

Jak jsou na tom umělá sladidla?

Před lety byla umělá sladidla odbornou veřejností vnímána jako řešení problému. Bývají totiž mnohem sladší než klasický cukr, přitom obvykle neobsahují žádné kalorie. S jejich výrobci se proto roztrhl pytel a dodnes stále spousta lidí věří, že jsou mnohem lepší variantou. To je ale omyl. S jejich rapidně rostoucí spotřebou šel ruku v ruce i stále se zvyšující počet obézních. Problémy s nadváhou tedy sladidla nevyřešila. Možná i proto, že s jejich konzumací se zároveň zvyšují chutě na sladká a tučná jídla. Mimo to jsou také rizikem pro vznik řady zdravotních komplikací, například mohou narušovat střevní mikroflóru a zvyšovat hladinu inzulinu

A co přírodní sladidla?

Přírodní sladidla místo bílého cukru určitě do vyváženého jídelníčku patří, ale stále to jsou jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou. Úplně nejjednodušší je nahradit bílý cukr kvalitním třtinovým. Důležité je, aby byl kvalitní, protože některé hnědě zbarvené cukry se jako třtinové jen tváří. U pravého třtinového cukru bývá na etiketě uvedeno "vyrobeno z cukrové třtiny". Výhodou cukru z třtiny je to, že oproti bílému obsahuje minerály, ovšem nutriční hodnoty i glykemický index jsou stejné. Další velmi zajímavou variantou jsou sirupy z ovoce nebo obilnin. V obchodech seženete nepřeberné množství druhů jako agáve, datlový sirup, javorový, rýžový, ovesný, ječný a podobně. Použít můžete melasu nebo med, které na rozdíl od ovocných sirupů neobsahují tolik fruktózy. Jaké jsou výhody a nevýhody sirupů a dalších nejběžnějších přírodních náhrad?

Sirupy

Můžeme je použít jak k vaření a pečení, tak i k přípravě různých nápojů. Jaké mají výhody a nevýhody?

Výhody

Nízký glykemický index, vysoká sladivost, jsou sladší než řepný cukr nebo med. Dobře se rozpouští.

Nevýhody

Vysoký obsah fruktózy (75 %), která podporuje chuť k jídlu a zatěžuje játra. Fruktóza zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Podle některých odborníků je proto jejich časté používání zcela nevhodné.

Med

Používá se jako sladidlo do studených i teplých nápojů, při vaření, slazení kaší a dezertů

Výhody

Nepasterizovaný má glykemický index kolem třiceti, pasterizovaný kolem pětasedmdesáti. Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, selen.

Nevýhody

Při teplotách nad čtyřicet stupňů ztrácí minerální látky.

Melasa

Nejčastější užití má ke slazení nápojů či dezertů.

Výhody

Obsahuje vitaminy B1, B2 a B6, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, chrom, draslík, hořčík, zinek.

Nevýhody

Nízký obsah glukózy a fruktózy, pouze kolem dvaceti procent, nižší sladivost, typická sladová chuť, která ovlivňuje chuť ostatních potravin.

Další zajímavé články