Zdraví

Překyselený organismus způsobuje řadu problémů. Vraťte tělo do pohody těmi správnými potravinami

Nenechte se zmást kyselou chutí potravin

autor

Erika Tomanová

09. listopadu 2020

 
FOTO / Depositphotos
Všechno začíná u toho, co jíme. Potraviny se v těle metabolizují a to kyselotvorně nebo zásadotvorně. Pokud dlouhodobě převládá konzumace těch kyselotvorných, odrazí se to postupem času na pH našeho organizmu. Tento stav pak nazýváme acidózou, neboli překyselením organismu.
Reklama

Jako vždy za to může strava. Ale v případě acidózy nejde pouze o potraviny. Na vině je i špatný životní styl, který vedeme. Jaké problémy může acidóza způsobit a jak dostat tělo do rovnováhy?

Na vině je strava

Možná se vám to bude zdát otřepané, ale acidózu má nejčastěji na svědomí nezdravý životní styl. Jídla z kategorie rychlého občerstvení, které máme v současnosti v oblibě až příliš, totiž obsahují kyselinotvorné složky a celkově přispívají k tvorbě kyselého prostředí v těle.

Vraťte své tělo do rovnováhy správným výběrem potravin

A protože v kyselém prostředí se bakterie a viry množí jako houby po dešti, tělo se časem stává náchylné na nejrůznější onemocnění. Negativním způsobem ale přispívá i kouření, alkohol, cukr, pšeničná mouka, maso či káva, tedy v podstatě všechny obvyklé stravovací prohřešky.

Jak poznáte, že trpíte acidózou?

Nejčastějšími symptomy acidózy jsou bolesti hlavy, nespavost či neustupující únava. Z psychických projevů se při acidóze může dostavit deprese a co se fyzických problémů týká, spojuje se s bolestmi kloubů a svalů a s kožními problémy. Kvůli acidóze vám může také špatně trávit a příznakem může být i zavodňování organismu. Některé zdroje spojují dlouhodobě překyselený organismus i s mnohem vážnějšími onemocněními, jako je například mrtvice či infarkt.

Nenechte se zmást

Nenechte se zmást. Samotná chuť potravin nevypovídá nic o tom, jestli přispívají k tvorbě kyselin nebo zásad. Obecně vzato tvoří ovoce a zelenina zásady, na bílkoviny bohaté potraviny jako maso ryby, mléčné výrobky, vejce, ale také obilí a luštěniny zase tvoří kyseliny. Například mléko je zásadité, ale jeho bílkovina a tuk se v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy v důsledku kyselinotvorné. Naopak citrusové plody sice chutnají kysele, ale působí zásadotvorně.

Jaké jsou kyselinotvorné potraviny?

  • maso
  • ryby
  • mléko a mléčné výrobky
  • vejce
  • obilí a luštěniny
  • cukr a umělá sladidla
  • alkohol
  • káva

Jaké jsou zásadotvorné potraviny?

  • ovoce
  • zelenina

Jak odkyselit organismus

Zdravotní problémy spojené s překyselením organismem sice vyznívají poněkud dramaticky, ale většinou se dají poměrně jednoduše eliminovat. Úprava stravy je přitom samozřejmě klíčová. V této podzimní době, kdy jsou očisty opravdu populární, si dejte zásaditý detox, vylučte tedy ze stravy kyselinotvorné potraviny a nahraďte je těmi, které v organismu tvoří vhodné zásadité prostředí.

Mezi zásadité potraviny řadíme téměř veškerou zeleninu, ořechy, ovoce. A stravu pak můžete při tomto detoxu doplnit o potraviny z neutrálního soudku, což jsou například rostlinné tuky, některé druhy mléčných výrobků či celozrnné produkty.

Zařaďte také pravidelný pohyb. Do práce pěšky, po práci na kolo nebo na brusle a večer si poctivě zacvičit. Že máte rádi jiný pohyb? Nevadí, hlavní je, aby ho bylo dostatek. Alespoň si pročistíte hlavu a ulevíte od stresu. 

Je však jedna zásadní věc, kterou hlasatelé různých alkalických diet a zastánci platnosti fenoménu překyselení často opomíjejí. Jde o jeden proces v našem těle, konkrétně pak o regulaci pH krve o kterou se starají naše ledviny. Co z toho vyplývá? Při projevech překyselení se zaměřte na zdraví ledvin, ať mohou dobře fungovat a udržovat tak správné pH.

To obnáší především mít je v teple, dostatečně je “proplachovat” pitným režimem a nenadužívat léky - jednoduše omezit příjem syntetických toxických látek. Mezi jednoduché “tipy” lze zařadit také příjem "rozumné" míry soli a alespoň základní detoxikaci a očistu ledvin.

Další zajímavé články