Jíst raw stravu je dnes velice módní. Její princip je založen na konzumaci syrových potravin či jídel, která projdou tepelnou úpravou maximálně do pětačtyřiceti stupňů Celsia. Vyšší teplota pak už snižuje výživovou hodnotu jídel. Při raw stravě ale nelze jíst úplně všechny druhy potravin. Některé dokážou přivodit střevní potíže a některé i smrt.
Pozor na solanin
Brambory jsou oblibená a zdravá zelenina. Ale jenom v tom případě, že si je uvaříte. V syrovém stavu by vám mohly způsobit naopak nadýmání a další střevní problémy. Obsahují nejenom hodně škrobu, ale v nazelenalých bramborech se tvoří solanin, což je toxin, který je pro člověka nebezpečný.
Důvěřuj, ale prověřuj
Pokud si kupujete farmářské mléko nebo to z automatů, které není pasterizované, doma si jej určitě převařte. I když jsou i tato mléka pravidelně kontrolovaná, přesto mohou obsahovat bakterie E.coli a salmonelózy, keré by se pasterizací zničily. Takže určitě je lepší vzít hrnec a mléko prohnat varem, než pak ležet v nemocnici s vážnými zdravotními problémy.
Fialový krasavec
Lilek je velice oblíbená středomořská zelenina, kterou se často nahrazuje i maso. Ale i ten, pokud není dobře tepelně upraven, obsahuje podobně jako brambory solanin, který nedělá dobře vašemu trávení. Nejvíce toxické jsou mladé lilky. Proto je nejlepší je opravdu dobře tepelně upravit a udělat si z něj třeba lasagne. Nejenom lilkem ale i další zeleninou se dají skvěle nahradit těstoviny.
Zrádná rebarbora
Rebarbora je poměrně hodně v kuchyni opomíjená. Přitom se z ní dají upéct úžasné kolače. Syrovou ji ale raději nezkoušejte. Zvláště listy obsahují různé kyseliny, které mohou vyvolat nevolnost, zvracení, pálení v krku, problémy s močením. Obzvlášť nebezpečná je rebarbora pro těhotné. Takže pokud rebarboru, pak jedině pečenou v koláčích.