Zdraví

Artyčok úžasně pročistí vaše tělo. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách a snižuje hladinu cukru v krvi

Artyčok výborně chutná a výrazně prospívá našemu organismu

autor

Marie Slováková

17. června 2020

 
FOTO / JumpStory
Ochutnali jste už někdy artyčok? Pokud ne, tak byste to měli rychle napravit. Tato zelenina nejenže báječně chutná, ale zároveň výrazně prospívá našemu organismu. Pojďme se podívat, jak artyčok využít pro naše zdraví.

Artyčok je nejen lahůdková zelenina, ale také léčivá rostlina. Prospívá játrům, pomáhá při ekzémech i diabetu. V kuchyni je výtečný vařený, zapékaný i nakládaný.

Co je artyčok

Artyčok je teplomilná a vytrvalá rostlina a má poněkud nahořklou chuť, připomínající celer. Pěstuje se jako zelenina a současně plní i funkci rostliny okrasné. Existuje několik druhů, například artyčok zeleninový a artyčok kardový. Liší se od sebe tvarem, velikostí a barvou. Pokud si vybíráte artyčoky v obchodě, berte jen ty pevné na stisk, se semknutými lupeny a bez nahnědlých listů. 

Proč konzumovat artyčok

Artyčoky obsahují cenné bioaktivní flavony apigenin a luteolin. Hlavní aktivní látkou je cynarin, ester složený z molekul kyselin chinové a kávové, který je obsažený v čerstvé šťávě listů a ve stoncích. Proč konzumovat artyčok?

  • Má blahodárný účinek na játra a na produkci enzymů, které napomáhají sekreci žluči.
  • Podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí.
  • Snižuje hladinu krevního cukru.
  • Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
  • Má výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů.
  • Povzbuzuje produkci trávicích enzymů ve slinivce.
  • Má pozitivní účinky i pro tlusté střevo, protože obsahuje inulin sloužící jako potrava pro prospěšné bakterie žijící v trávícím traktu.

Jak artyčok upravit

Čerstvé kusy nejprve zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí. Poté je uvařte v osolené vodě s trochou octa. Srdíčko z artyčoků patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy, které se jedí jako pochoutka. Velmi jemnou dužinu můžete buď uvařit a nebo grilovat. Báječně chutná přelitá přepuštěným máslem. 

Léčivý čaj

K léčebným účelům se používá odvar, získaný dvouminutovým vařením listů nebo směsi listů a stonků. Ideálně se podává 4x denně malý šálek. Čaj ze sušených listů je možné připravit i jako výluh z polévkové lžíce sušených listů na čtvrt litru vody a necháte dvacet minut vyluhovat.

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články
Reklama