Zdraví

Meloun Cantaloupe výborně chutná a navíc prospívá našemu zdraví

Meloun Cantaloupe stojí za vyzkoušení

autor

Natálie Sováková

06. března 2020

 
FOTO / jumpstory.com
Obchody nabízejí spoustu zajímavého ovoce a zeleniny, které voní exotikou. Mimo jiné i neobvykle vypadající meloun Cantaloupe. I když svou sladkou chutí připomíná ovoce, jde o zeleninu. A kromě toho, že si na něm pochutnáte, tak zároveň jeho konzumací značně posílíte své zdraví.
Reklama

Meloun Cantaloupe patří do čeledi tykvovitých. Poznáte jej podle zajímavé slupky, která má světle šedozelenou barvu a na povrchu vystupuje drsné žilkování připomínající síť. Dužina je sytě oranžová. Cantaloupe má sladkou a aromatickou chuť připomínající sladkou karotku a mango. Konzistencí se dužina podobá zralé hrušce.

Využití Cantaloupe

Nejčastěji si lidé na tomto typu žlutého melounu pochutnávají jen tak, nejlépe chutná tato zelenina vychlazená. Přidat jej můžete také do ovocných salátů, koktejlů, smoothies nebo zmrzlinových pohárů.

Z Cantaloupe však můžete připravit i nejrůznější studené polévky a krémy a podobně jako ananas nebo broskve jej lze přidat také do masitých jídel. Aroma melounu Cantaloupe se dá také využít také při přípravě dipů či marinád ke grilování.

Obsahuje koktejl vitaminů

Meloun Cantaloupe je bohatý na vitamin C a B a provitamin A. Kromě toho obsahuje také polyfenolické antioxidanty, které mají blahodárné účinky na kardiovaskulární systém a posilují imunitu.

Z minerálů obsahuje tento meloun například draslík, sodík, fosfor, hořčík či vápník. V menší míře pak také selen, železo, zinek, mangan a měď. Obsahuje také niacin, vlákninu nebo kyselinu listovou.

Přínosy pro zdraví

Cantaloupe má širokou škálu přínosů pro zdraví, včetně zdravé pokožky a očí, snižuje riziko vzniku rakovinu, podporuje zdravé plíce a snižuje stres. Posiluje také imunitní systém, zabraňuje artritidě a pomáhá při léčbě diabetu.

Zlepšuje zrak

Karotenoidy přítomné v melounech jsou přínosné pro udržení zdravých očí. Jsou spojeny se sníženým rizikem kataraktu a makulární degenerace, a to díky obsahu vitaminu C.

Pomoc při prevenci rakoviny

Nutriční obsah Cantaloupe je silným nástrojem při prevenci rakoviny a vymýcení volných radikálů, škodlivých vedlejších produktů buněčného metabolismu, které mohou vést k řadě nebezpečných stavů, včetně onemocnění srdce a rakoviny. Cantaloupe je bohatým zdrojem betakarotenu, což je základní karotenoid, který tělo vyžaduje. Není to jen předchůdce vitaminu A, ale také se ukázalo, že působí jako silný antioxidant.

Zvyšuje imunitu

Cantaloupe poskytuje nejen betakaroten a fytochemikálie působící proti volným radikálům, ale také zdravou dávku vitaminu C. Ten zachytává volné radikály způsobující onemocnění a působí jako důležitá linie obrany zdravého imunitního systému. Vitamin C také stimuluje tvorbu bílých krvinek, které vyhledávají a ničí nebezpečné bakterie, viry a další toxické látky, které se mohly dostat do krevního řečiště.

Snižuje stres a úzkost

Draslík, který je v tomto typu žlutého melounu obsažen, uvolňuje krevní cévy a snižuje krevní tlak. Zvýšené hladiny krevního tlaku mohou působit jako zátěž na tělo a mohou dokonce vyvolat uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol. Draslík také zvyšuje tok krve a kyslíku do mozku, což vyvolává uklidňující pocit a uvolněnější postoj.

Vhodný i pro diabetiky

Cantaloupe je spojován se zlepšeným metabolismem inzulínu, což znamená stabilnější kolísání hladiny cukru v krvi, čímž se zabrání nebezpečným nárůstům a poklesům hladiny cukru v krvi, kterých se obávají všichni diabetici.

Pomáhá léčit artritidu

Fytochemikálie obsažené v Cantaloupe mají také protizánětlivé vlastnosti. To znamená, že vám tento meloun pomůže zabránit oxidačnímu stresu na kloubech a kostech, čímž se sníží zánět. Chronický zánět těchto životně důležitých oblastí může vést ke stavům, jako je artritida.

Pomoc při trávení

Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá žlutý meloun i při trávicích problémech. Vláknina zabraňuje zácpě. Tím, že zajistíte plynulý tok trávicího traktu a tlustého střeva, můžete snížit riziko kolorektálního karcinomu a dalších nebezpečných gastrointestinálních stavů.

Další zajímavé články