Zdraví

Proč byste měli v dnešní době čistit ovoce a zeleninu peroxidem vodíku. Ne, nezbláznili jsme se

Víte, kolik se na neumytém ovoci a zelenině skrývá bakterií?

autor

Kateřina Korňová

17. října 2021

 
FOTO / Pexels
Ovoce a zelenina, které si přinesete z obchodu, někdy nemusí být tak čisté, jak se na první pohled zdají. Ze země byste nikdy nic dobrovolně nesnědli, ale jak můžete vědět, že vaše jablko, které jste jen lehce omyli vodou, někde na zemi neleželo. Nebo ještě hůř, jak si můžete být jisti, že na něj nesahal někdo, kdo neměl umyté ruce, nebo úplně nejhůř, netrpěl nějakou přenosnou chorobou?
Reklama

Studená voda (ne)stačí?

Kromě nečistot může ovoce a zelenina z obchodu obsahovat zbytky pesticidů, hnojiv či voskové povlaky a škodlivé bakterie. Také si uvědomte, že nejste ani zdaleka první, kdo na konkrétní potravinu sahá. Nejen zaměstnanci prodejen, ale i ostatní zákazníci už možná měli na vašem jablku, mandarince či banánu dnes ruku. Stále je chcete omýt jen studenou vodou?

Ovoce a zelenina by neměly být konzumovány bez umytí

Podle federálního úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) může nesprávné mytí ovoce a zeleniny vystavit vaši rodinu nemocem, které se přenášejí konzumací potravin, jako je E. coli nebo hepatitida A. Proto je tolik důležité své jídlo řádně umýt. FDA doporučuje k čištění produktů používat tekoucí vodu, ovšem mnoho lidí se rozhodlo použít pro jistotu peroxidový roztok, aby se ochránili proti nežádoucím bakteriím.

Připravte si roztok

Před samotným čištěním ovoce a zeleniny si důkladně omyjte ruce teplou vodou a mýdlem. Poté si připravte roztok, ve kterém budete své potraviny omývat. Potřebovat budete 3% roztok peroxidu vodíku z lékárny. Přidejte ho zhruba 4 lžíce do velké mísy nebo dřezu se studenou vodou.

Omývání namáčením

Vložte ovoce a zeleninu do mísy, kýble nebo dřezu a nechte je tam pár vteřin ležet. Poté vyjměte jednotlivé kusy ovoce či zeleniny a opět je několik vteřin omývejte pod tekoucí vodou, abyste z potravin opláchli peroxidový roztok a zbývající nečistoty. Nedovolte však, aby se produkty namáčely příliš dlouho, aby do sebe roztok nenasákly.

Čištění formou postřiku

Zbavit nežádoucích nečistot a bakterií můžete své ovoce také pomocí rozprašovače. Stejně připravený roztok nalijte do rozprašovače. Potraviny umístěte do cedníku nad dřezem a postříkejte je ze všech stran. Nechte působit vyloženě pár vteřin a poté důkladně opláchněte.

Speciální přístup u rozkrojeného ovoce

Máte-li rozkrojený meloun nebo jablka, rozhodně je nenamáčejte do roztoku a nestříkejte na ně postřik po celém obvodu. Namočte si hadřík do roztoku, který vám zbyl ve dřezu po ostatních potravinách a lehce jím otřete pouze vnější část ovoce. Pomocí druhého hadříku namočeného pouze v čisté vodě poté důkladně a několikrát opláchněte peroxid.

POZOR: Toto čištění nesmí provádět děti bez dozoru, jelikož by mohly snadno zaměnit 3% peroxid vodíku za prudce jedovatý víceprocentní peroxid. Vždy platí, že všechny léky a potenciálně jedovaté látky, které nejsou určeny ke konzumaci, musí být umístěny dostatečně daleko z dosahu dítěte.

Zdroj: gardenguides.com, fda.gov.

Další zajímavé články