Zdraví

Lískové ořechy bychom měli jíst nejen jako součást vánočního cukroví. Podporují totiž paměť a usnadňují hubnutí

Všechny ořechy jsou plné hodnotných živin a cenných látek

autor

Anna Janoušková

08. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Nezaměnitelná chuť lískových ořechů je nepostradatelnou součástí moučníků, cukrovinek, ale i vánočního cukroví, které mnozí z nás v této době právě pečeme. Nasládlá chuť ale není zdaleka vše, co nám tyto plody nabízejí. Nahlédněte s námi pod skořápku lískových ořechů a zjistěte, jaké poklady v sobě ukrývají.
Reklama

Lískový ořech, v zahraničí také známý jako filbert, je plodem (nebo spíš semenem) lísky obecné, která roste především v Turecku, jižní Evropě a Spojených státech. Problém však není ji nalézt ani v našich končinách, protože se běžně vyskytuje i ve volné přírodě. Šaty jako Popelka v nich asi nenajdeme, a to ani když se blíží Vánoce, ale najdeme v nich něco jiného a nebojme se říci, že cennějšího.

Lískové ořechy udržují tělo zdravé

Pro všechny rostliny je typické, že veškeré cenné a výživné látky ukládají právě do svých semen, což je hlavní důvod, proč bychom je měli konzumovat. Pod skořápkou totiž naleznete nejen zásobárnu kvalitní energie, ale také mnoho blahodárných živin, které do sebe můžete dostat jednou chutnou svačinkou.

Jsou plné živin

Lískové ořechy mají skvělý nutriční profil. Přestože mají vysoký obsah kalorií, jsou nabité živinami a zdravými tuky. Jsou ale také bohatým zdrojem bílkovin, sacharidů, vlákniny a v jedné porci najdete 87 % doporučené denní dávky manganu. Dále obsahují vitamin E, B6, fosfor, draslík, zinek, hořčík, měď a thiamin. Kromě toho jsou bohatým zdrojem mono- a polynenasycených tuků a obsahují omega-6 a omega-9 mastné kyseliny.

Nabité antioxidanty

Antioxidanty chrání tělo před oxidačním stresem, který může poškodit buněčnou strukturu a podporovat stárnutí, rakovinu a srdeční choroby. Nejhojnější antioxidanty v lískových oříšcích jsou známé jako fenolické sloučeniny, u nichž je prokázáno, že pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a léčit záněty.

Snižují hladinu cukru v krvi

Ořechy, jako jsou mandle a vlašské ořechy, prokazatelně pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho bylo prokázáno, že kyselina olejová, která je hlavní mastnou kyselinou v lískových oříšcích, má příznivé účinky na citlivost na inzulín.

Posilují mozek

Lískové ořechy také obsahují dobré tuky a aminokyseliny, které mohou pomoci při regeneraci a podpoře zdravých mozkových buněk. Jsou považovány za jednu z nejlepších potravin pro posílení zdraví mozku spolu s vlašskými ořechy a mandlemi. Díky obsahu thiaminu, selenu, vitamínu E a K jsou lískové ořechy skvělé pro zdraví mozku a také zlepšují paměť.

Mohou pomoci při hubnutí

Lískové ořechy mohou pomoci při hubnutí tím, že podporují zdravý metabolismus. Často se snažíme vyhýbat ořechům, když chceme zhubnout, ale realita je taková, že některé ořechy mohou skutečně hubnutí urychlit. Lískové ořechy jsou plné dobrých tuků a vlákniny, což pomáhá při zvládání hladu tím, že omezují chutě na další jídlo. V podobě chutné svačinky také dodají spoustu energie mezi hlavními jídly.

Jsou chutnou svačinkou

Lískové ořechy lze začlenit do jídelníčku jako zdravou svačinku nebo jako přísadu do mnoha pokrmů. Můžete si je koupit a vychutnat si je syrové, pečené, celé, krájené nebo mleté. I když je nejvyšší koncentrace antioxidantů ve slupce, některé recepty vyžadují její odstranění. To lze provést pečením jader v troubě po dobu asi 10 minut, díky čemuž se slupky snadno loupou.

Zdroj: healthline.com, webmd.com.

Další zajímavé články