Zdraví

Nečekejte, až vám česnek v lednici vyschne a naložte si ho do zásoby. Navíc vás nebude nadýmat

Sílu česnek naložením neztrácí a déle vydrží

autor

Anna Janoušková

13. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Česnek je velmi oblíbeným přírodním dochucovadlem, bez kterého by řada receptů ztratila své kouzlo. Může se ale stát, že vám dojde, nebo ho naleznete v lednici seschlý či plesnivý, a to zrovna ve chvíli, kdy ho nejvíc potřebujete. Pokud navíc také patříte mezi ty, kteří po pozření česneku trpí nepříjemným nadýmáním, máme pro vás příjemnou zprávu. U tohoto nakládaného česneku se bát nemusíte.
Reklama

Zázrak přírodní medicíny

Konzumace česneku našemu tělu velice svědčí, jelikož působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, žaludku a říká se o něm, že je přírodním antibiotikem. Má silné antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky a pomůže nám při léčbě, ale i v rámci prevence před nejrůznějšími onemocněními.

Česnek už vám doma nikdy nedojde

Aby nenadýmal

Některým lidem však způsobuje nepříjemné nadýmání, a tak se může stát, že na tento přírodní lék zanevřou. To je však velká škoda. Zaprvé se bez něj řada jídel zkrátka neobejde a za druhé se dá připravit tak, aby nenadýmal. Vždyť co by byly bramboráky, pečené maso, nebo třeba špenát bez česneku? A co pečený česnek, česnečka nebo třeba česneková pomazánka? Abyste si všechny tyto dobroty mohli dopřávat, stačí si dopředu připravit domácí česnekovou pastu. A když z každého stroužku vyndáte klíček, který se nachází uprostřed, po nadýmání nezbyde nic než vzpomínka.

Co budete potřebovat

  • česnek
  • sůl
  • sádlo/olej

Začněte tím, že si požadované množství česneku oloupejte. Při větším množství stroužků je to celkem náročná práce, proto si pomozte například silikonovým loupačem na česnek, který vypadá jako váleček, do něhož vložíte česnek, poválíte a máte oloupáno. Také pomáhá stroužky hodinu před loupáním naložit do teplé vody.

Jakmile budete mít stroužky oloupané, podélně je rozkrojte a vyjměte vnitřní klíček, který je častým důvodem nadýmání a nepříjemných zažívacích obtíží. Připravené stroužky česneku si můžete připravit hned na tři způsoby.

Naložený česnek se solí

Na jeden kilogram česneku budete potřebovat alespoň 200 g soli. Na výslednou chuť má velký vliv vybraná odrůda, proto pokud můžete, zajděte si do tržnice, kde by vám dobře informovaný prodejce měl poradit, který česnek je vhodný a které odrůdy méně nadýmají. Česnek oloupejte, zbavte klíčků a rozmixujte. Doporučujeme česnek loupat v gumových rukavicích, protože takové množství česneku by mohlo poleptat citlivou pokožku. Namletý česnek promíchejte se solí a uzavřete ve sklenicích. Skladujte v chladu.

Česneková pasta s olejem

Přepůlené stroužky česneku vložte do kuchyňského mixéru a zalijte je do poloviny kvalitním olivovým olejem. Poté rozmixujte na jemnou pastu. Zvládnete to ale i tyčovým mixérem. Rozmixovanou pastu přelijte do vyvařené skleničky s uzávěrem a skladujte v lednici.

Česnek v sádle

Na půl kilogramu česneku budete potřebovat 200 gramů sádla a 90 g soli. Oloupaný česnek, který jste zbavili klíčků, prolisujte, umelte nebo umixujte na kaši. Osolte. Na pánvi si rozpusťte sádlo a přidejte rozmixovaný česnek se solí. Dobře promíchejte a ještě teplou směsí plňte skleněné dózy. Dejte však pozor, směs se pánvi nesmí vařit. Sádlo by se mělo jen rozehřát. Vychladlou pastu uchovávejte v chladu.

Zdroj: bezvarady.eu, jaktak.cz.

Další zajímavé články