Klasickým způsobem může dnes česnek skladovat jen málokdo. Palice česneku zapletené do copů a zavěšené na vhodném místě jsou ideálním způsobem skladování tohoto zázraku v přírodní medicíně, který má jak antibakteriální tak antibiotické účinky. Ovšem ne každý takové místo doma má.
Ideálně by mělo být místo vzdušné, nevadí ani průvan. Ba naopak. Vadí ale sluneční záření, vysoká teplota, což často vede k vysychání stroužků a česnek tak ztrácí svou sílu. Naopak ani uchovávání česneku v lednici se také nedoporučuje, jelikož vysoká vlhkost pro dlouhodobé skladování také není ideální. Ovšem o kousek vedle už by to šlo. Ano, mluvíme o vašem mrazáku.
Jak správně zmrazit česnek
Možná si říkáte, že prostě naházíte česnek do mrazáku a máte vystaráno. Tak jednoduché to bohužel není. Máte totiž více možností, z nichž vyberte tu, která bude vám konkrétně nejlépe vyhovovat. Při jakémkoliv uskladňování potravin je vždy nejprve potřeba zkontrolovat jejich kvalitu. Proto prohlédněte česnek opravdu palici po palici a vadné kusy vyřaďte. Česnek skladujte nejlépe v uzavíratelných sáčcích, na které si napište datum uložení česneku do mrazáku. Doba uskladnění by měla být maximálně půl roku.
Způsoby zmrazení česneku
Celé palice
Pokud nemáte čas nebo se vám do loupání všech česneků najednou nechce, vložte celé neloupané palice do igelitového sáčku, označte jej datem a uzavřete. Vždy, když vám česnek dojde, sáhněte pro jednu palici, kterou nechte rozmrazit a pak ji používejte tak, jak jste zvyklí.
Neloupané stroužky
Způsob uskladnění je stejný jako u celých palic. Jen je v tomto případě rozeberte na jednotlivé stroužky, které uzavřete do označeného igelitového sáčku. V případě potřeby si pak odebírejte jednotlivé stroužky. Nejlepší volbou jsou uzavíratelné igelitové sáčky s pojízdným zipem, ale můžete použít i sklenici s víčkem.
Oloupané stroužky
O něco lepší metodou je dát si tu práci a jednotlivé stroužky česneku zbavit slupek. V pytlíku pak na vás budou čekat očistěné stroužky, které pak stačí jen nakrájet nebo prolisovat a můžete je ihned použít při přípravě pokrmu. Mražený česnek má navíc trochu jinou konzistenci, a tak se nemusíte bát, že vám nepůjde prolisovat, protože bude zmrzlý. Česnek po zmrazení získá jemnou krémovou konzistenci a práce s ním bude snad ještě snazší než předtím.
Prolisovaný česnek
Další metodou je česnek oloupat a prolisovat ještě před zmrazením. Použít se dá buď lis na česnek, ale můžete jej i podrtit v hmoždíři nebo utřít se solí. Vzniklou drť pak vměstnejte do tvořítek na led, uložte do uzavíratelného pytlíku a nechte zmrazit. Jakmile jej budete potřebovat, vyklepněte jednu nebo dvě kostky a ihned použijte.
Zdroj: alphafoodie.com, thekitchn.com.