Zdraví

Blanšírované mandle snadno a rychle. Superrychlé řešení, které připraví mandle do vánočky i na pražení naslano

S touto technikou zvládne mandle oloupat každý

autor

Anna Janoušková

17. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Vánočka bez mandlí není vánočka a není to ono, ani když použijete neloupané mandle. A co teprve slané pražené mandle v troubě? I ty je potřeba předem oloupat. Abyste to zvládli co nejrychleji a nejjednodušeji, nabízíme vám dnes jednoduchý návod. A na závěr jako bonus recept na nejlepší pražené mandle nasladko i naslano.
Reklama

Mandle jsou sice zdravější, pokud jim ponecháte jejich kabátek, ale do některých receptů se to zkrátka nehodí. Loupané mandle si můžete koupit už v obchodě, ale zaplatíte za ně mnohem více, než za ty, které na sobě slupku mají. Proto si je oloupejte až doma. Je to snadné a celkem rychlé.

Slupky mandlí obsahují nejvíce antioxidantů

Jak snadno a rychle oloupat mandle

Do kastrůlku nasypte všechny mandle, které chcete oloupat a zalijte je vroucí vodou tak, aby byly všechny ponořené. Víc není potřeba. Pod kastrůlkem zapalte hořák na jednu minutu. Když necháte mandle vařit déle, mohou být mazlavé. Pokud byste je nechali kratší dobu, nešly by tak dobře oloupat. Po minutě vodu slijte a mandle zchlaďte pod studenou vodou. Pak už jen každou mandli na konci lehce zmáčkněte a ona sama doslova vyletí ven a vám zbyde v ruce jen slupka. Mandle létají opravdu rychle, tak si dejte pozor, aby se vám nerozutekly po celé kuchyni. Vyloupané mandle ještě položte na čistou utěrku a nechte je vyschnout. Proces můžete urychlit tím, že je z vrchu osušíte papírovou utěrkou.

Slané mandličky

Suché oloupané mandle nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte kvalitním olejem a promíchejte tak, aby byly omaštěné ze všech stran. Posolte a opět promíchejte. Poté mandle rozprostřete na plech tak, aby ležely vedle sebe. Vložte je do trouby předehřáté na 160 °C a pečte je dozlatova. Během pečení je můžete několikrát promíchat, aby byly opečené ze všech stran. Jakmile mandle zezlátnou, vyndejte je, aby se vám nepřipekly. Vysypte je na papírový ubrousek, který nasákne přebytečnou mastnotu a nechte vychladnout.

Sladké pečené mandle

Dostali jste chuť na pražené mandle, jejichž vůni znáte z poutě nebo z tržiště? Můžete si je vyrobit snadno doma. A nemusíte mandle dokonce ani loupat. Potřebovat budete: půl kila neloupaných mandlí, 1/3 hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnek cukru, 4 lžičky skořice, 1 lžičku soli, 2 bílky, 1/2 lžičky vanilkového extraktu (pozor, nemyslíme aroma ani esenci). Troubu si předehřejte na 130 °C. Bílky vyšlehejte se solí, přidejte cukr, vanilkový extrakt a vyšlehejte tuhý sníh. Přidejte mandle a skořici. Ve vedlejší míse si rozehřejte máslo, do kterého vysypte směs mandlí a bílků. Dobře promíchejte a přesypte na pekáč s pečicím papírem. Pečte zhruba hodinu, ale celou dobu mandle kontrolujte a otáčejte. Po upečení nechte vychladnout, abyste se neopařili.

Zdroj: bajolafit.cz, carujeme.cz.

Další zajímavé články