Tato dieta je označována jako speciální stravovací režim, který vede k úbytku hmotnosti, ovšem rovněž může mít vliv i na zlepšení nálady díky zvýšení hladiny dopaminu neboli "hormonu štěstí" v mozku. V posledních letech zvýšily popularitu této diety i některé celebrity, jako například šéfkuchař Tom Kerridge. Existuje několik různých verzí diety, ale všechny jsou založeny na potravinách, o kterých se předpokládá, že zvyšují dopamin, jak uvádí web bbcgoodfood.com. Mohou zahrnovat:
- mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurt,
- nezpracované maso, jako je hovězí, kuřecí a krůtí,
- ryby bohaté na omega-3, jako je losos a makrela,
- vejce,
- ovoce a zelenina, zejména banány,
- ořechy, jako jsou mandle a vlašské ořechy,
- hořká čokoláda.
Většina verzí diety doporučuje vyhnout se alkoholu, kofeinu a zpracovanému cukru, zatímco některé také doporučují vynechat nebo výrazně omezit škrobové sacharidy.
Co je dopamin a jak ho lze přijmout z jídla?
Dopamin je neurotransmiter neboli chemická látka, která je zodpovědná za přenos signálů mezi nervovými buňkami v mozku. Dopamin přímo ovlivňuje centrum mozku, které má vliv na dobrou náladu. K jeho aktivaci dochází z řady důvodů, k nimž podle timesofindia.indiatimes.com patří i příjem prostřednictvím potravin.
Objevují se důkazy, které ukazují, že lidé s nadváhou mohou mít poruchy dopaminových drah, které by mohly být otupeny neustálým vystavováním vysoce chutným (slazeným a tučným) potravinám. Tato otupělá reakce by mohla potenciálně vést i k přejídání, nicméně toto je oblast, která vyžaduje další výzkum. V současné době víme, že veškeré jídlo zvyšuje dopamin, zejména příjem potravin s vysokým obsahem tuku a cukru, což může z dlouhodobého hlediska vést ke zvýšení chuti k jídlu, přejídání a přibírání na váze.
Jak tedy můžete zvýšit svůj dopamin, aniž byste se uchýlili k potravinám s vysokým obsahem tuku a cukru?
Proteinové potraviny jsou nezbytné pro produkci dopaminu. Bylo proto navrženo, že zvýšení příjmu bílkovin může také zvýšit produkci dopaminu bez zvýšení chuti k jídlu. Nedávná studie se zabývala touto teorií a dospěla k závěru, že konzumace snídaně s vysokým obsahem bílkovin včetně vajec, libového masa a mléčných výrobků, nejlépe snižuje chuť k jídlu a zároveň zvyšuje hladinu dopaminu.
Co si o tom myslí dietoložka Emer Delaney?
Pokud chcete dlouhodobě zhubnout a postavu si udržet, jezte pravidelně. Předejdete tak náhlému výkyvu hormonů a pomůžete regulovat chuť k jídlu. Pravidelnou stravou se můžete vyhnout i večernímu přejídání.
Zkuste při snídani jíst více libových bílkovin, jako jsou vejce, uzený losos, makrela nebo jogurt s vysokým obsahem bílkovin s přidanými ořechy, semínky nebo ovocem.
Některé verze této diety po vás žádají úplné omezení škrobových sacharidů, což ovšem dietoložka nedoporučuje. Sacharidy jsou důležitou složkou stravy, proto se ujistěte, že je zahrnete do každého jídla. Zaměřte se na sacharidy s nízkým glykemickým indexem, jako je žitný chléb nebo ovesná kaše.
Kromě avokáda, vlašských ořechů, lněných semínek a tučných ryb (jako je sleď, čerstvý tuňák a pstruh), vybírejte zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené tuky, které se nacházejí v olivovém, sezamovém nebo řepkovém oleji.