Tipy a triky

Kuchyň jako od profesionála: Nešetřete květinami, vystavte prkénka a nezapomeňte na osvětlení

Vytvořte si místnost, ve které se budete cítit jako v ráji

autor

Tereza Hromádková

08. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Pro mnoho lidí je kuchyň místem, kde se všichni scházejí, takže čím je uspořádanější, esteticky příjemnější a funkčně krásnější, tím lépe. Čistá a uspořádaná kuchyň by měla být samozřejmostí. Ovšem pak je tu i otázka stylu a toho, jak chcete, aby vaše kuchyň celkově působila. Drobné detaily a dekorace, to je to, co skutečně dodá punc a jedinečnost jedné z nejvyužívanějších místností vašeho domova.
Reklama

Při úpravě kuchyňských desek je důležité mít na paměti formu i funkci vaší pracovní plochy. Chcete přidat kousky, které ladí s vaší kuchyní nebo zdůrazňují styl vašich skříněk a dalších designových prvků? Nebo hledáte takové, které jsou zároveň praktické? Ať tak či onak, nad tím, co položíte na kuchyňskou linku, byste se měli předem dobře zamyslet, aby to nakonec nevypadalo jako hodně špatný pokus o umění.

Kuchyň je společenskou místností, ve které se chceme cítit dobře

Velmi důležitým faktorem je také velikost vaší kuchyně a pracovní plochy. U menších prostorů nebudete mít na dekoraci moc místo, proto je dobré volit účelné a jednoduché věci. V tomto případě je méně více. Větší prostory zase tíhnou k tomu, že se snadno zaplní, proto zvažte, jak často jaké části vaší kuchyně užíváte a přizpůsobte si pracovní desku dle svého životního stylu. Takže pokud hledáte způsoby, jak si upravit vlastní kuchyňskou desku včetně ostrůvku a všech hlubokých koutů, pojďte se podívat, co si o tom myslí interiéroví designéři z allrecipes.com.

Květiny a rostliny

Možná si vzpomenete na staré čínské přísloví: "Když ti zbydou jen dva haléře, kup si za jeden bochník chleba a za druhý lilii." Číňané jsou dokonce přesvědčeni, že lilie přinášejí do domu klid a pozitivní energii. A opravdu - chléb a lilie (nebo jakákoliv jiná květina) je v kuchyni jako doma. Květiny vnesou do každého prostoru světlo a život, takže váza plná čerstvých květin je tím nejjednodušším způsobem, jak ozdobit vaši pracovní desku. Několik malých květináčů, které naplníte čerstvými bylinkami, se do kuchyně skvěle hodí. Je to nejen krásné, ale zároveň praktické, protože bylinky můžete nakrájet a přidat do čehokoli, co vaříte.

Ovoce

Umístění barevného ovoce do misky jako dekorace na pracovní desku nejen vypadá pěkně, ale poslouží i jako připomínka, že byste každý den měli sníst celkem pět porcí ovoce a zeleniny. Pro uhlazený vzhled vyzkoušejte monochromatické aranžmá – tedy například všechno zelené ovoce, jako jsou jablka, limetky a zelená papája v bílé misce. Nebo přidejte několik hroznů stejné barvy do středně velké misky a zvýrazněte je malým pruhovaným melounem.

Prkénka na krájení

Máte krásná dřevěná prkénka? Tak proč je schováváte? Když je použijete jako dekoraci kuchyňské linky, budete je navíc mít i vždy po ruce. Klidně jich položte víc na jedno místo, ale dodržujte zásadu, že největší je vždy vzadu a také střídejte horizontální a vertikální umístění jednotlivých prkének. Další funkční předměty, o kterých můžete uvažovat, jsou bloky na nože a chlebníky. Pokud chcete stylově upravit svůj kuchyňský ostrůvek, vyzkoušejte směs historických prkének na krájení, které slouží jako servírovací talíř pro čekanou i nečekanou návštěvu.

Hrnky a staré džbány

Máte starý džbán nebo hliněný hrnec po babičce a doposud jste nevěděli, jak ho použít pro dekoraci? Umístěte ho do rohu vaší kuchyňské desky a naplňte ho vařečkami a jinými kuchyňskými nástroji. Nejen, že to hezky vypadá, ale navíc k nim budete mít vždy snadný přístup. Máte-li dostatek prostoru, můžete do rohu umístiti klidně tři džbány různých velikostí a naplnit je vším, co potřebujete mít po ruce.

Kuchařky

Rádi vaříte podle oblíbených kuchařek, ale vždy je musíte někam založit, aby nepřekážely? A co z nich takhle udělat ozdobu? Vyčleňte jim místo, na kterém budou dobře vidět, budou dobře na dosah a vaší kuchyni dodají osobitý nádech. Pokud máte kuchařek více, můžete použít jako zarážku malou rostlinu v květináči, která vše jen doplní.

Osvětlení

Pokud máte v blízkosti volnou zásuvku, rozjasněte hluboké tmavé rohy pracovní desky umístěním malé lampičky. Dodá prostoru útulnou atmosféru a také vám poskytne více světla při přípravě jídel. Další chytrý nápad: Přidejte stmívatelné osvětlení pod skříňky, které dodá rohům pracovní desky hloubku a pomůže vám využít tuto jinak málo využívanou oblast vaší kuchyně.

Zdroj: allrecipes.com, goodhousekeeping.com.

Další zajímavé články