Lidé, kteří přijímají převážně nízkozánětlivou stravu, mívají menší riziko, že se o ně bude pokoušet úzkost a deprese. Většina lidí však takovou dietu rozhodně nedodržuje a denně do sebe dostává řadu potravin, které nám nedělají zrovna dobře. Pojďte se s námi podívat na podrobný seznam potravin, které mohou mít špatný vliv na vaši náladu a celkový psychický stav.
Ovocný džus
Kupované džusy nejsou často ničím jiným než velmi sladkou vodou, která nemá se zdravým ovocem pranic společného. Přeslazená tekutina vám rychle dodá energii, ale stejně tak rychle vás o ni připraví. Pokud máte chuť na ovoce, jezte ho celé i s cennou vlákninou. Máte-li žízeň, napijte se vody. A pokud si nemůžete pomoct, džus si nařeďte vodou alespoň 1:3.
Toustový chleba
Oblíbili jste si po ránu dva opečené teplé tousty, na kterých se roztéká máslo? Pokud se jedná o světlou variantu, není to ta nejlepší volba. Vysoce zpracovaná bílá muka se okamžitě přeměňuje na krevní cukr, což může vést k prudkému nárůstu a následnému poklesu energie. A to už jde ruku v ruce se zhoršením nálady a pocity úzkosti. Příště raději volte celozrnné tousty.
Marinády a dresinky
Pokud se ve snaze snížit spotřebuj cukru uchylujete k nákupu marinád a dresinků ve variantě "light", neděláte úplně dobře. Možná mají snížený obsah tuku a cukru, ovšem určitá forma sladidla je v nich neustále. Nejčastěji se jedná o aspartam neboli umělé sladidlo, které je spojováno s úzkostmi a depresí. Nic nemůžete zkazit, když si příště uděláte dresink vlastní.
Kečup
Někteří lidé si dávají kečup doslova ke každému jídlu. Znala jsem dokonce holku, která si lila kečup i ke svíčkové. Pokud je to váš domácí, který jste si vyrobili z loňské várky rajčat, je to určitě lepší varianta. Jestliže se však jedná o kupovaný kečup plný cukru (nebo snad ještě v horším případě aspartamu), může vést jeho častá konzumace k nepříjemným psychickým stavům.
Sójová omáčka
Pokud máte celiakii a trpíte nesnášenlivostí lepku, dejte si pozor, co kupujete. Lepek je totiž často obsažen i v sójové omáčce a jeho nevědomá pravidelná konzumace může způsobovat deprese a úzkostné stavy. Může ale rovněž vést k silnému pocitu únavy a neschopnosti držet pracovní tempo.
Podle všeho však mohou úzkostné pocity způsobovat i káva, alkohol, energetické nápoje, cukrová poleva, zpracované potraviny či koblihy. Proti špatné náladě naopak zabojujete špenátem, artyčoky, batáty, borůvkami, ale i orgánovým masem a krůtími prsy.
Zdroj: Autorský článek, další zdroje: intelligentliving.co, psychcentral.com.