Vůbec nejstarší metodou konzervace bylin, ovoce, zeleniny i hub je sušení. V dnešní době jsou na trhu elektrické sušičky, které se prakticky postarají o vše. Nicméně sušení na vzduchu má své výhody. A díky speciální síťce můžete sušit také na patra. Ještě ji nemáte?
Elektrika versus vzduch
Ano, možná budete namítat, že sušit na vzduchu je zdlouhavé, navíc papíry a plechy s ovocem, zeleninou či jinými potravinami zabírají spoustu místa. Jenomže tento způsob konzervace jídla má jednu velkou výhodu. Takto uchované potraviny si zachovají nejvíce přirozené vůně a chuti. A to se v elektrické sušičce nestává. Navíc zde často hrozí, že potraviny spálíte a jsou pak nahořklé.
Přenosné a skladné
Nespornou výhodu sušících sít je nejenom jejich skladnost. Některá síta jsou dokonce vyrobena jako cestovní, což se vám může hodit pro případ, že plánujete jet někam na chalupu. Prostě je jednoduše složíte jako stan a dáte do zavazadla. Bonusem je také jejich přenositelnost. Naplněná síta můžete kdykoliv složit a přenést z místa na místo, například zrovna tam, kde vám bude pěkně svítit sluníčko. A jakmile vám vaše úroda uschne, je potřeba ji dobře uskladnit a chránit před vlhkostí. Houby nemusíte jen sušit.
Na čem sušit
Dodnes celá řada lidí suší na novinách, pečícím papíru nebo síťkách, které zdědili někde po babičce. A pro ty, kteří chtějí uspořit místo, jsou právě závěsná sušící síta. Jde o vyztužená, látková síta, která si můžete pořídit v jednopatrové i několikapatrové verzi různých rozměrů. Můžete je zavěsit i na menší balkónky nebo do lodžií.