Tipy a triky

Potraviny, které se vyplatí mít doma stále v zásobě. Budete v pohodě i v době karantény

Ze základních potravin můžete vykouzlit překvapivě dobré pokrmy

autor

Erika Tomanová

26. října 2020

 
FOTO / Depositphotos
Pro případ, že jste v nucené karanténě nebo zkrátka chcete zůstat doma a nechodit zbytečně do obchodů, je potřeba zásobit se dopředu trvanlivými potravinami, z kterých můžete vykouzlit mnoho dobrých a výživných jídel.
Reklama

Jak nakoupit do zásoby? Poradíme, které druhy potravin je dobré mít ve spíži pro případ karantény.

Které trvanlivé potraviny se hodí mít stále po ruce?

Trvanlivými potravinami můžeme nazvat ty, které mají dlouhé datum spotřeby. Zpravidla jsou to i ty potraviny, které nemusí být v chladu a můžete je klidně skladovat v potravinové skříni.

Zavařeniny

Zavařování se používá jako způsob prodloužení životnosti potravin již dlouhá staletí. Vynikající je takto upravovat zeleninu a ovoce, které nemáte šanci spotřebovat čerstvou.

Lámete si hlavu, jaké potraviny mít v zásobě?

Nejlepší je to, co si můžete zavařit sami, ale pokud tu možnost nemáte, zavařené potraviny můžete koupit i v obchodech. Dejte si však při nich pozor na složení.

Sušené potraviny

Sušené ovoce či ořechy a semena. Všechny tyto suché potraviny vydrží dlouhé skladování a tak se jejich zkázy opravdu obávat nemusíte. Vydrží dlouho a jsou jistým zdrojem energie.

Zrna

Rýže, bulgur, kuskus, ovesné vločky či quinoa. Všechna zrna vydrží v potravinové skříni dlouhé měsíce, zasytí a dodají energii. Nejlepší je jejich všestranné využití, tedy jako základ hlavních jídel, jako přílohy či do polévek nebo k snídani.

Luštěniny 

Podstatnou část zásob by měly tvořit luštěniny jako cizrna, hrách, čočka, fazole nebo sojové boby. Luštěniny jsou totiž výborným zdrojem vlákniny, sacharidů a minerálních látek. Málokdo také ví, že jsou považovány za skvělý zdroj bílkovin. Například cizrna a bílé fazole mají až 19 g bílkovin na 100 g, což se rovná porci masa, které může být v době krize nedostatkovým zbožím. Výhoda luštěnin je, že jsou dostupné a navíc levné. 

Těstoviny

Co by rozhodně nemělo mezi zásobami chybět jsou těstoviny, které vydrží v podstatě "neomezeně" dlouho a dají se použít mnoha způsoby. Dají se z nich připravit nejen rychlá teplá jídla, ale i studené saláty. A třeba špagety, pokud je nalámete, můžete použít i jako nudle do polévek. 

Konzervované potraviny

Masové konzervy, případně třeba tuňáka ve vlastní šťávě nebo jiné rybí konzervy je vždy dobré mít po ruce. Dá se z nich vykouzlit například polévka, tuňáková pomazánka či jiné rychlé jídlo.

Potraviny v prášku

Práškové mléko, pudinky nebo protein. Práškové produkty vydrží nesmírně dlouho a když vám například dojde smetana do kávy, oceníte i tu z prášku.

Oleje, octy a koření

Jestli se opravdu nemusíte bát o trvanlivost nějakých potravin, tak jsou to oleje, octy a suché koření. Udržujte je však na tmavém, poměrně chladném místě, nemusí však být v chladničce.

Vejce a sýry

Ve vašich zásobách by neměla chybět alespoň 2 balení vajec, karton trvanlivého mléka a pár balíčků trvanlivých sýrů. Kvalitní tvrdý sýr vydrží v chladničce dlouhé měsíce. 

Kořenová zelenina, brambory, cibule, česnek

Kořenová zelenina, brambory a cibule s česnekem jsou základ, a tak by tyto potraviny v domácnosti nikdy neměly chybět. Kořenová zelenina při správném uskladnění vydrží i několik týdnů, stejně tak jako brambory, cibule a česnek.

Další zajímavé články