Čekanka obecná je rostlina patřící do čeledi hvězdnicovité, někdy také nazývané složnokvěté. Je to vytrvalá bylina s tuhým stonkem, která dorůstá výšky až jeden metr. Rostlinka s modrými květy, které se také říká modrá pampeliška, se používá k léčbě potíží, jako je ztráta chuti k jídlu, bolest žaludku, zácpa, tlukot srdce a mnoho dalších. Můžete si z ní rovněž připravit chutný čaj a slouží jako náhrada za kávu. Přinášíme vám, pár důvodů, proč je dobré čekanku zařadit do naší kuchyně.
Podporuje trávení
Čekanka obsahuje látku inulin, tedy prebiotickou vlákninu, která má řadu vědecky potvrzených pozitivních a účinků na naše zdraví. Díky obsahu inulinu dokáže čekanka zabránit zažívacím a střevním problémům. Proto pokud trpíte jedním z těchto příznaků, uvařte si čekankový čaj. Nejenže se budete cítit lépe, ale odlehčí to vašemu organismus a zbavíte se plynatosti a nepříjemných bolestí.
Má antioxidační účinky
Čekanka je zařazována mezi rostliny s největšími antioxidačními účinky. Jako antioxidant pomáhá odstraňovat toxiny z těla, udržovat tělo čisté a bez škodlivých látek. Pravidelné pití čaje z této bylinky slouží i jako prevence proti mnoha zdravotním potížím.
Pozitivně působí na játra a ledviny
Ledviny a játra působí jako hlavní detoxikační orgány v našem těle. A právě odvar z čekanky podporuje jejich činnost a zlepšuje tak přirozenou detoxikaci.
Snižuje cholesterol
Již zmíněný inulin také napomáhá snižovat množství špatného cholesterolu v těle a pomůže i snížit krevní tlak.
Potlačuje chuť k jídlu
Čekanka obsahuje nejvyšší koncentraci inulinu v celém rostlinném království, a proto působí jako faktor potlačující chuť k jídlu.
Snižuje úzkost a stres
Čekanku můžete použít i jako přirozené sedativum, neboť snižuje úzkost a uvolňuje mysl. Čekankový extrakt působí pozitivně na nervový systém a napomáhá dobrému spánku. Pokud trpíte pocitem nespavosti či zvýšeným stresem, sáhněte po tomto malém zázraku, je mnohem lepší přírodní alternativou než tablety na spaní.
Látky, které působí ozdravně na játra a podporují metabolismus, se nacházejí v kořeni čekanky, který je nejlepší sbírat na sklonku léta, na podzim až do listopadu. Ze sušeného, praženého a umletého kořene se odedávna připravuje náhražka kávy - cikorka. Neobsahuje kofein, dobře chutná a podporuje trávení. Kořen čekanky je společně s cukrovou řepou, ječmenem a žitem součástí kávovinové náhražky známé jako melta.