Jídlo

Pravidelná konzumace ryb je pro naše tělo velmi důležitá. Důvodů proč je hned několik

Rybí maso je nezdravější maso na světě

autor

Klára Sanders

02. prosince 2020

 
FOTO / Pixabay / Cattalin
Konzumace ryb je velmi důležitou součástí zdravé výživy. Rybí maso je totiž nezdravější maso na světě. Je navíc druhem masa s nejvyšším dietním lehce stravitelným účinkem. Rybí maso nemusí vyzrávat jako ostatní maso a můžeme ho ihned zpracovat, protože právě čerstvá ryba je považována za nejchutnější.
Reklama

Ryby jsou doslova napěchovány důležitými živinami. Přečtěte si sedm důvodů, proč bychom měli ryby pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.

Zdroj kvalitních lehce stravitelných bílkovin

Rybí maso je zdrojem kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny a kvalitou se vyrovnávají masu ostatních zvířat. Bílkoviny ryb jsou lehce stravitelné a trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny v porovnání s masem ostatních živočichů, které stráví v žaludku a střevech mnohem více času.

Zdroj polynenasycených mastných kyselin

Tuk obsažený v rybách se svým složením významně odlišuje od tuku jiných živočichů. Tuk ryb, zejména těch mořských, obsahuje vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně polyenových omega-3 mastných kyselin – eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), které si naše tělo neumí vyrobit a je proto důležité je přijímat ze stravy. Obsah polynenasycených omega-3 mastných kyselin je jedním z nejdůležitějších důvodů, proč ryby do jídelníčku zařazovat.

Zdroj vitaminů

Z vitaminů obsažených v rybách mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích – A a D, v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12). Obsah vitaminu D v rybách ovlivňuje řada faktorů. Bohatším zdrojem je maso tučných mořských ryb, ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb. Kombinace vitamínů A a D v rybách je výhodná z hlediska tvorby kostní tkáně a prevence osteoporózy. Příjem vitaminu D je v naší stravě často nedostatečný a konzumace ryb tak může jeho nedostatečný příjem pomoci naplnit. Ryby jsou jediným kvalitním potravinovým zdrojem vitamínu D.

Zdroj jódu

Mořské ryby jsou důležitým zdrojem jódu. Jeho nedostatečný příjem již není tak častý (z důvodu jodizace soli), nicméně nedostatek jódu ve stravě může být příčinou potíží se štítnou žlázou.

Zdroj selenu

Ryby jsou poměrně bohatým zdrojem selenu, který v našem těle působí jako antioxidant.

Ryby pomáhají při hubnutí

Zařaďte ryby, když potřebujete zhubnout. Méně tučné ryby, jako je například candát, štika nebo treska, obsahují jen okolo 1 g tuku na 100 g hmotnosti.

Obsah bílkovin a tuků na 100 g

  • Tuňák: obsahuje 20g bílkovin a 8g tuků
  • Losos: 20g bílkovin a 11g tuků
  • Sleď: 11g bílkovin a 8 tuků
  • Makrela: 11g bílkovin a 6,5g tuků
  • Sardinky: 19g bílkovin a 11g tuků
  • Treska: 17g bílkovin a 1 tuků

Ryby jsou chutné a snadno se připravují

Ryby jsou chutné a snadno se připravují. Jsou důležité pro prevenci srdečních onemocnění, správný vývoj mozku dětí a i kvalitu naší pokožky. Odborníci proto doporučují dopřávat si alespoň dvě porce týdně.

Další zajímavé články