Pokud v tomto čase zvýšíte konzumaci některých potravin spustíte tím i přirozenou detoxikaci organismu a do nacházejících podzimních dnů získáte více energie, než si možná myslíte.
Připravili jsme pro vás seznam potravin, které vám udělají dobře na těle i na duši. I v našich krajích se totiž s podzimem rodí mnoho plodů, které vašemu tělu dodají přesně to, co před zimou potřebuje.
Mrkev
Mrkev je ceněná zejména pro obsah karotenoidů, které patří k nejvýznamnějším přírodním antioxidantům. Je bohatá také na vitamíny B a C, železo, vápník, draslík a sodík. Podporuje regeneraci organismu, pomáhá proti zácpě a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Abychom využili prospěšné účinky mrkve co nejvíce, vaříme ji vždy jen krátce.
Křen
Křen se u nás pěstuje od pradávna a má mimořádnou léčivou sílu. Výrazně podporuje imunitu a obsahuje velké množství vitaminu C. Léčí záněty dýchacích a močových cest, podporuje trávicí systém a používá se také jako podpůrný prostředek při onemocnění jater nebo infekci močových cest. Ideální je konzumovat křen syrový. Tepelnou úpravou přichází o část svých prospěšných látek.
Ořechy a semena
Semínka a ořechy jsou známé svojí schopností zlepšovat náladu. Díky obsahu vitamínů skupiny B, hořčíku, železa, nenasycených mastných kyselin a dalších látek fungují jako prevence deprese. Ořechy a semínka také pomáhají při únavě a malátnosti. Stačí jich přitom hrst a dají se přidat téměř do každého sladkého i slaného pokrmu.
Dýně
Dýně je nedílnou součástí podzimního jídelníčku. Dá se připravovat vařená, pečená nebo restovaná. Je základem dýňové polévky, ale také dýňového zelí, různých omáček, marmelád, koláčů a mnoha dalších slaných i sladkých jídel. Dýně podporuje trávení, neutralizuje agresivní žaludeční kyseliny, čistí střeva a pomáhá při zažívacích potížích. Také odvodňuje a detoxikuje organismus, působí protizánětlivě, antioxidačně a posiluje imunitní systém. To vše díky obsahu vitamínů skupiny B, vitamínu C, vitamínu E, betakarotenu a minerálních látek jako je železo, měď, zinek, vápník, draslík nebo hořčík.
Švestky
Švestky jsou zásobárnou celé škály prospěšných látek, zejména vitaminů skupiny B, vitamínu E, draslíku, fosforu, vápníku, železa, mědi, zinku, nenasycených mastných kyselin nebo vlákniny. Vláknina přispívá správné funkci střev a vyprazdňování. Ne náhodou jsou švestky považovány za přírodní prostředek proti zácpě. Mohou být také základem detoxikační kúry. Působí jako antioxidant a jsou tak prospěšné při detoxikaci i hubnutí. Podporují již zmíněnou správnou činnost střev, ale také ledvin, jater, srdce a celkově i krevní oběh. Prospěšné jsou zejména v tomto období, kdy jsme více než jindy ohroženi chřipkou a nachlazením.