Sněhové dezerty jsou prostě úžasné. Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, a ještě se při mlsání můžete uklidňovat tím, že jejich hlavní složkou je vlastně vzduch a tudíž nic nepřiberete.
Jak správně vyšlehat sníh
První krok ke správnému sněhovému pečivu je zvládnout vyšlehat sníh. Byť se to zdá lehké, je nutné dodržovat pár pravidel.
- Bílky mají mít před šleháním pokojovou teplotu (ideálně 21°C), protože se pak lépe ušlehají.
- Dalším důležitým pravidlem je úzkostlivá čistota všeho použitého náčiní, tak aby bylo zcela mastnoty prosté. Tuk totiž vyšlehání bílků zabrání, bílkovina se na něj přilepí a o vytváření bublinek si pak můžeme jen nechat zdát. Nástroje a náčiní je tedy dobré důkladně umýt, případně ještě opláchnout octovou nebo citronovou vodou. Mísy ke šlehání by měly být kovové, keramické či skleněné, umělá hmota si často uchová mastný film i po důkladném umytí.
- V bílcích také nesmí zůstat ani stopa žloutku, neboť i ten obsahuje tuk. Tedy pozor při oddělování.
- Šlehat byste měli pomalu a postupně rychlost zvyšovat.
- Pokud k bílkům zašleháváte cukr, čiňte tak postupně a pomalu.
- Správně vyšlehaný sníh s cukrem je pevný a lesklý.
Čokoládové pusinky
Na 8 velkých pusinek potřebujete
- 3 bílky
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- lžičku octa
- 80 g hořké čokolády
Na zdobení
- 200 g smetany ke šlehání,
- 2 lžíce lískooříškového krému,
- kakao na posypání
Postup
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni a nechte trochu vystydnout. Bílky ušlehejte téměř dotuha, po částech k nim pak zašlehejte oba druhy cukru a ocet a vyšlehejte na pevný sníh. Zalejte čokoládou a jen lehce promíchejte, aby v krému zůstalo mramorování.
Lžící pak na pečicí papír tvořte pusinky, které ve středu trochu prohlubte, aby bylo místo na šlehačku. Dejte do trouby vyhřáté na 120 °C, teplotu ihned snižte na 100 °C a pečte cca 1–1,5 hodiny, až jdou pusinky odloupnout od papíru. Vychladlé plňte smetanou ušlehanou s lískooříškovým krémem a případně posypejte kakaem.
Sněhová hnízda
- 4 bílky
- 240 g pískového cukru
- 240 ml pařížské šlehačky
Na zdobení
- 30 g hořké čokolády
- 30 g bílé čokolády
Postup
Z bílků a cukru připravte sněhovou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem, na který jste si nakreslili kružnice o průměru asi 9 cm. Ze sněhu pak vytvořte po celé ploše placičky asi 5mm tlusté. Zbytek sněhu dejte do cukrářské zdobičky a po obvodu udělejte asi 1 cm vysoké ozdobné okraje.
Plech vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až zrůžoví. Než vychladnou, vyšlehejte si pařížskou šlehačku, kterou budete hnízda plnit.
Na ozdobu můžete vytvořit čokoládové hoblinky z bílé a hořké čokolády.