Jako první je potřeba věnovat se správnému výběru brambor. Jak jistě víte rozlišujeme tři základní varné typy, A, B a C. „Áčka“ jsou lojovité odrůdy, v obchodech jsou obvykle značené zelenou etiketou, a hodí se zejména na přípravu bramborových salátů.
Z těchto odrůd dobrou bramborovou kaši prostě neuděláte. Odrůda B je nejčastější, jedná se o brambory přílohové, obvykle s červenou etiketou. Z těch přichystáte skvělé bramboráky, šťouchané i klasické uvařené brambory, a pokud není zbytí a pořádně je uvaříte (až trochu rozvaříte), připravíte z nich i dobrou bramborovou kaši.
Na kaši varný typ C
Poslední a pro nás v tuto chvíli nejdůležitější je varný typ C. Ten značí odrůdy moučné, rozpadavé a na bramborovou kaši jako stvořené. Kromě kaše se hodí ještě na bramborové placky nebo knedlíky, nic jiného z nich ale pořádně nepřipravíte, opravdu se rozpadají.
Správná technika jako klíč k dokonalosti
Používáte na přípravu bramborové kaše obyčejné ruční šťouchadlo? Určitě to není špatné, ale i proto je vaše bramborová kaše taková obyčejná. Kuchaři doporučují vylepšenou techniku.
Na potlačení brambor použijte lis, který používáte když chcete brambory prolisovat jako přísadu do bramborového těsta. Brambory tak budou dokonale nadýchané. Pokud takový lis nemáte, na polovinu uvařených brambor použijte nástavec mixéru na šlehání a na zbytek šťouchadlo.
Po smíchání budete mít dokonalou konzistenci bramborové kaše. Zmíněné mascarpone je už jen pomyslnou třešničkou na dortu. Kaši dodá krémovou a nesmírně jemnou konzistenci, o jaké se vám ani nezdálo.
Recept na bramborovou kaši s mascarpone
Na bramborovou kaši s mascarpone si připravte tyto ingredience
- 2 kg do měkka uvařených brambor v osolené vodě
- 250 ml mléka
- 125 ml smetany
- 6 lžic másla
- 125 g mascarpone
- posekanou pažitku
Postup
Než se brambory uvaří, připravte si mléko, máslo, šlehačku a necelé dvě lžičky soli. Vše smíchejte, zahřejte a počkejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Směs udržujte teplou.
Uvařené brambory scedíme a vrátíme je do hrnce a poté začneme s jejich úpravou tak, jak jsme popisovali výše.
Do brambor přidávejte vždy třetinu připravené směsi, zapracujte ji a potom přidejte další třetinu, opět zapracujte a dokončete poslední třetinou a důkladně zpracujte. Na závěr postupně přimíchejte mascarpone, dokud se úplně nevpracuje do kaše. Podávejte s nasekanou pažitkou na vrchu.
Náš tip
Na kaši používejte vždy jen jeden druh brambor a nikdy nemíchejte brambory z vícero nákupů. Každá odrůda se vaří trochu jinak, a zatímco jedny už by byly rozvařené, druhé by klidně mohly být ještě polotvrdé.
Před vařením oškrábané brambory nakrájejte na menší kousky a několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nadbytečného škrobu. Zalijte je dostatečným množstvím studené vody, osolte a uvařte doměkka. Uvařené musí být opravdu důkladně, klidně trochu víc, než je potřeba, jinak v kaši zůstanou hrudky.