Je až úžasné, jak dlouho cibule vydrží bez jakékoliv péče a zásahů zvenčí v čerstvém a chutném stavu. Pokud patříte mezi pravidelné konzumenty cibule, možná si ji na zimu pořídíte velké množství. Nebo ji sklidíte z vlastní zahrádky. Aby vám ale cibule vydržela opravdu celou zimu, je nutné vědět, jak ji skladovat.
Suché místo je pro uskladnění základ
Uskladnění cibule není nijak složité. Nejdůležitější je najít pro její uskladnění suché místo. Vyhodou je i tmavé místo. Pokud tedy máte sklep, máte ideální místo pro uskladnění cibule.
Svázaná cibule je hezká na pohled
Cibuli po sklizni lze svázat do copů jako česnek nebo do svazků. Svazkuje se obvykle po 10 až 15 kusech. Svazky je pak třeba dát na vzdušné místo, nelépe je někde zavěste.
Cibule svázaná do copů dlouho vydrží a navíc působí dekorativně. Pokud se pro tento způsob rozhodnete, je třeba, aby vysušená nať byla pevná a silná. Opatrně odstraňte špinavé svrchní slupky a cibuli spleťte.
V bedýnkách vydrží také
I když svázání cibule není nic složitého, někomu se do toho nechce. V tom případě stačí dát cibuli jednoduše do bedýnek (ideálně dřevěných, opět je třeba klást důraz na vzdušnost). Použít ale můžete i plastové bedýnky. Dejte do nich ale jen pevné a tvrdé cibule. Pokud objevíte poškozené hlízy, bez milosti takovou cibuli vyřaďte a co nejrychleji ji spotřebujte. Cibuli skladujte vždy na chladném a také tmavém místě.
Na druhou stranu do lednice cibule nepatří. Pokud máte sklep nebo spíž, uložte ji raději tam. Dobře se cibule skladuje i v síťce zavěšené v prostoru. Mějte na paměti, že nízké teploty snáší uskladněná cibule mnohem lépe než ty vysoké. Vůbec jí nevadí teplota pohybující se okolo 1 až 2 °C. Pozor ale, aby neomrzla.
Jak svázat cibuli do copu
Pro pletení copů vyberte nejkrásnější a nejkvalitnější cibule. Ty nejlepší kusy použijte na spodní část copu, od které celé pletení začíná. Do copu jednotlivé palice můžete vplétat provázkem.
Drobnější copy z menšího počtu cibulí můžete zaplétat podobným způsobem, jako se pletou věnečky z lučního kvítí nebo dívčí copy ze tří pramenů. S tím rozdílem, že začnete plést ze tří cibulí, jejichž nať překřížíte a mezi sebou i trochu zauzlujete. Pak postupně přidáváte jednu další cibuli a stále splétáte tři prameny. Ti zkušenější mohou zkusit složitější varianty. Podrobných videonávodů je plný internet.