Myslíte si, že děláte svému zdraví dobře a přitom si vlastně škodíte. Kdo jsou ti skrytí záškodníci v naší spižírně? A jak to, že se dokážou tak dobře maskovat? Všichni víme, že majonéza, hranolky a podobné lahůdky jsou pro náš organizmus něco jako časovaná bomba. Ale co třeba tavené sýry, sója nebo sušené ovoce?
Tavené sýry
Reklama se nám snaží namluvit, že se jedná o vrchol zdravé výživy. Ale při výrobě se sýry zahřívají na teplotu kolem 120 °C, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Navíc se přidávají tavicí soli, které mají za úkol zajistit dobrou roztíratelnost těchto sýrů.
Jejich přidáním ale výrazně stoupne obsah sodíku a fosforu, které nejsou pro naše zdraví ideální. Tavené sýry jsou prostě průmyslový výrobek, kde výživové hodnoty použitého mléka jsou zanedbatelné ve srovnání s dalšími látkami, které nám spíše škodí.
Rybičky v oleji nebo tomatové omáčce
Ryby bychom do jídelníčku měli zařazovat co nejčastěji, ale hlavně ty čerstvé. Konzervování v oleji dodává našemu tělu o dost více kalorií, než bychom chtěli, o to hůř, že naložené rybičky s oblibou dále zpracováváme do podoby pomazánky s máslem či majonézou, a to už je hotová kalorická bomba.
Sušené ovoce
Banány, mango, ananas či papája, to všechno je tropické ovoce, které obsahuje spoustu cukru, a proto bychom ho měli konzumovat pouze občas a v rozumném množství. Přehánět bychom to ale neměli ani se sušeným ovocem.
To je pro změnu plné siřičitanů, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce. Ideální volbou nejsou ani kompoty. Pomineme-li fakt, že při jejich výrobě dochází vlivem teplot ke zničení řady vitaminů a enzymů, také obsahují velké množství cukru.
Křupavé zapékané müsli
Nemyslete si, že zdravě snídáte. Zapékané müsli má vysoký glykemický index, tedy obsahuje velké množství rychlých cukrů.
Rýžové chlebíčky s polevou
Chroupete také každé ráno "polystyrén" s tím, že budete šlank? Tak už se netrapte. Rýžové chlebíčky vypadají zdravě a vy lehce nabydete dojmu, že si jich můžete dopřát, co hrdlo ráčí. Opravdu si to myslíte? Potom vás zklameme. Opak je pravdou.
Tyhle zdánlivě nevinné dobrůtky mají totiž vysoký glykemický index (to je rychlost, jakou se z dané potraviny vstřebá cukr do těla) a rychle se přeměňují na tukové zásoby. Takže to s nimi rozhodně nepřehánějte, nebo si k nim alespoň dejte vždycky kousek šunky, vajíčka, sýra, tvarohu či zeleniny.
Light výrobky
Oblíbeným trendem jsou výrobky označené kouzelným slůvkem „light“. To zní sice hezky, ale i tyto potraviny v sobě ukrývají určitá rizika. Mají sice méně tuku nebo cukru, ale často obsahují velké množství syntetických látek, které energetický příjem naopak zvyšují, jako jsou například zahušťovadla. Pro náš organizmus jsou tyto složky navíc zcela neidentifikovatelné. Tělo zkrátka neví, co si s nimi počít a kam je zařadit. A tak je nakonec pošle rovnou do tukových zásob.
Ovocné džusy
Dopřáváte si čisté ovocné šťávy nebo koncentráty? Tak to pozor, 100% džus obsahuje ve 250 ml až 6,5 kostek cukru. Ovocné šťávy rozhodně nepatří mezi nezdravé potraviny, jejich častá konzumace však není vhodná. I zmiňované 100% džusy navíc odvodňují, protože tělo na jejich strávení spotřebuje hodně vody. Věřte, že i vodou naředěná čerstvá ovocná nebo zeleninová šťáva v poměru 1:2 skvěle chutná.
Sójové výrobky
Už se to o nich všeobecně ví, ale stejně si to zopakujeme. Sójové výrobky jsou pro tělo velmi těžko zpracovatelné a mohou vyvolávat alergii. Sója dlouho patřila mezi tzv. superpotraviny. Jenže řada sójových výrobků se také dělá z geneticky upravených bobů, o jejichž účincích na lidské zdraví toho zatím příliš mnoho nevíme.