Tipy a triky

Kolem zmrazování potravin panuje mnoho nesmyslů a mýtů. Snad jim také nevěříte

Víte, jak správně zamrazit potraviny?

autor

Erika Tomanová

14. dubna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Mezi lidmi koluje mnoho mýtů týkajících se zamrazování potravin. Pravdou zůstává, že uchovávání jídla v chladu a mrazu je již po tisíciletí tím nejlepším způsobem skladování potravin. Ale i tak má svá pravidla, ke kterým se zároveň pojí mnoho mýtů.
Reklama

Patříte k lidem, kteří umí správně používat mrazničku? Co do ní nepatří a jaká jsou pravidla správného zmrazování? Pojďme si shrnout pravdy a polopravdy, které kolem zamrazování potravin mezi lidmi kolují.

Všechno se dá zmrazit 

Tento výrok není zcela pravdivý. Většina potravin si sice po zmrazení zachová původní chuť i konzistenci, existují však i potraviny, které byste do mrazničky dávat neměli. Obecně lze tvrdit, že čím vyšší je obsah vody v potravinách, tím méně jsou vhodné k zamrazení.

Pravdy a polopravdy o zamrazování potravin

Během tohoto procesu se v potravinách vytváří krystalky ledu, které narušují buněčnou strukturu jídla. Po rozmrazení pak potraviny ztrácejí konzistenci a jsou kašovité. A záleží i na rychlosti zmrazení. Čím rychleji se potraviny zamrazí, tím menší krystalky se vytvoří, a narušení je tak minimální.

A které potraviny se ke zmrazení nehodí vůbec? Do mrazničky nepatří například káva, která výrazně ztrácí aroma i chuť. Vejce by se pak neměla zamrazovat ve skořápce. Do mrazničky rozhodně nedávejte salátovou okurku, rajčata či citrusové plody.

Mráz zničí bakterie

Ani tento výrok není zcela pravdivý. V důsledku nízké teploty se bakterie jen deaktivují. Po rozmrazení roste jejich počet stejně rychle jako na čerstvém jídle.

Minimální potřebná teplota, při které se mikroorganismy v potravinách dále nerozmnožují je −17,8 °C. Většina bakterií však "přežije" až do teplot pod – 40°C. Toho však pochopitelně nelze vzhledem k vysoké energetické náročnosti v běžných mrazničkách dosáhnout.

Mražené potraviny obsahují méně živin

Pomalým mrazením v běžných mrazničkách a boxech se může ztratit část nutričních hodnot potravin, ale neplatí to vždy. Vědci zjistili, že některé jsou dokonce výživnější než ty čerstvé. Jedná se zejména ovoce a zeleninu, kterou si vypěstujete na své zahradě. Tu můžete před zmrazením blanšírovat, tedy na krátkou dobu vložit do vařící vody.

Enzymy a kvasinky se tak stanou neaktivní a kvalita i nutriční hodnoty se sníží jen minimálně. Ovoce a zelenina si však stále uchová vyšší obsah cenných látek než ovoce a zelenina z obchodu, kde se ztratí množství minerálů a živin během sklizně, skladováním, či transportem do obchodů. Vitaminy A, D, či bílkoviny, se zmrazením neztrácejí.

Zmrazené jídlo vydrží roky

Zmrazené jídlo vydrží roky? Tak to opravdu ne. Potraviny sice mohou být v mrazáku skladovány výrazně delší dobu než ty čerstvé, ale zase ne na věky. Zmrazené jídlo začne po určité době ztrácet výživové složky, chuť a celkově se snižuje jeho kvalita. Navíc záleží na druhu potraviny, kterou chceme tímto způsobem konzervovat. Obecně můžeme tvrdit, že bezpečná doba skladování potravin v mrazáku se pohybuje mezi 3 až 12 měsíci, aniž by docházelo k degradaci jejich kvality. Nízká teplota v běžných mrazničkách sice významně zpomaluje procesy, které způsobují zkázu potravin, ale nezastaví je úplně. Toho lze podle expertů dosáhnout pouze při teplotě −273 °C. 

Tip na závěr

Víte, jak prodloužit dobu, po kterou můžete mít potraviny v mrazničce? Před zmrazením je vychlaďte a zabalte do vzduchotěsných obalů nebo použijte vakuové sáčky. Nejenže prodloužíte možnou dobu skladování až o 20%, ale ještě ušetříte místo.

Další zajímavé články