Tipy a triky

Rozpalte gril a překvapte hosty netradiční grilovačkou

Grilování zvýrazní přirozeně sladkou chuť broskví a navíc je to opravdu velmi snadné

autor

Erika Tomanová

19. května 2021

 
FOTO / Depositphotos
Milovníci grilování se dočkali a konečně mohou pomalu vytahovat grilovací náčiní. K opravdové pohodě už chybí jen teplé večery a připravené pochoutky. Maso je klasika, ale co zkusit ovoce a zeleninu. Víte, jaká je na grilování nejlepší?
Reklama

Grilovat nemusíte pouze maso. Upravit si můžete i sezónní zeleninu, jako je cuketa nebo chřest a dokonce i ovoce, jako vodní meloun nebo broskev. Pokud chcete udělat něco pro své zdraví anebo si jenom chcete zpestřit jídelníček, nechte se inspirovat našimi tipy.

Zapečený lilek

Zapečený lilek s parmezánem je velká pochoutka. Můžete si ho připravit na grilu s parmezánem i bez něho. Nakrájejte lilek na plátky cca 2,5 cm tlusté a potřete je panenským olivovým olejem. Grilujte po dobu 6 minut z každé strany, dokud lilek nezměkne. Nakonec posypte parmezánem a ihned podávejte.

Broskve

Grilování zvýrazní přirozeně sladkou chuť broskví a navíc je to opravdu velmi snadné. Stačí broskev rozpůlit, odstranit pecku a následně je vložit na rozpálený gril. Grilujte po dobu cca 5 minut, dokud se nezbarví do zlatohněda. Podle chuti si je můžete potřít medem, zasypat skořicí nebo je polít řeckým jogurtem.

Ananas

Ananas má v sobě určitou přirozenou kyselost, kterou z něj můžete grilováním vytáhnout a udělat z něj ovoce sladké jako lízátko.

Nakrájejte ananas na kolečka nebo plátky a grilujte po dobu asi 3 minuty na obou stranách. Jako bonus získáte kvalitní zdroj vitamínu C. 100 g ananasu totiž obsahuje 20% denního doporučeného množství vitaminu C.

Chřest

Lehce osmahnutý chřest, s trochou olivového oleje, soli a pepře je neuvěřitelně zdravé, výživné a lehké letní jídlo. Navíc si ho můžete velmi snadno a rychle připravit. Chřest potřete panenským olivovým olejem, přidejte trochu soli a pepře a grilujte po dobu 2 až 3 minut. 

Tempeh 

Zapomeňte na průmyslově vyráběné vegetariánské sendviče a namísto nich vyzkoušejte, chutný a čerstvý tempeh. Tento pokrm je vyroben ze sojových bobů a každých 100 gramů obsahuje kolem 15 gramů bílkovin.

Nejlepší zelenina a ovoce na gril

Navíc má tempeh dostatečně hutnou konzistenci k tomu, abychom si ho mohli upravit na grilu. Stačí jen předehřát váš gril na středně vysokou teplotu a následně grilovat po dobu cca 10 minut, poté otočit a nechat dalších cca 10 minut grilovat, dokud nezhnědne a nebude dobře propečený.

Vodní meloun

Vodní meloun je velmi oblíbené letní ovoce. Kromě toho že obsahuje karotenoid lykopen, který má významné oxidační účinky, obsahuje také vitamíny A a C. Pokud si chcete vodní meloun připravit na grilu, nakrájejte ho na velké díly ve tvaru půlměsíce nebo na plátky o tloušťce alespoň 2,5 cm. Nakrájený vodní meloun dejte na rozpálený gril a grilujte po dobu 2 až 3 minut z obou stran.

Rajčata

Pokud chcete vaše letní těstoviny a saláty okořenit trochou kouřové příchuti, stačí když na grilu připravíte rajčata. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí rajčata rozpůlit, potřít místa řezu olivovým olejem a následně grilovat na rozpáleném grilu po dobu asi 3 minut.

Žampióny portobello

Vykašlete se na tradiční hovězí steaky a namísto nich si na grilu připravte žampióny portobello. Nejenže jsou velmi chutné, ale současně prospívají vašemu zdraví, protože obsahují málo kalorií a nasycených tuků.

Žampióny portobello mají masitý vzhled a konzistenci, díky čemuž se perfektně hodí na gril. Stačí je jenom lehce potřít olivovým olejem, grilovat v poloze lupeny dolů 4 minuty, následně otočit a grilovat z druhé strany dalších cca 7 minut.

Římský salát

Vy jste ještě neslyšeli o grilovaném římském salátu? Opravdu se to dělá a je to navíc skutečně výborné! Grilováním salát získá jedinečnou kouřovou chuť. Stačí jen rozpálit gril na střední teplotu, lehce potřít olejem grilovací rošt a následně po dobu cca 2 minut salát lehce grilovat, dokud se na něm neobjeví otisk grilovacího roštu. Důležité je salát často otáčet a včas ho vyndat.

Kapusta

Kapusta patří mezi opravdu univerzální potraviny, které můžete jíst jak v syrovém stavu, tak vařené, pečené, smažené nebo grilované. Před grilováním kapusty je dobré kapustu namočit do vody na cca 20 minut, aby změkla a aby se jednotlivé lístky nespálily. Následně kapustu grilujte po dobu 3 minut z každé strany.

Banány

Grilovaný banán je skvělá pochoutka. Stačí banán oloupat, podélně rozříznout, lehce potřít olejem a grilovat na středně rozpáleném grilu po dobu 2 minut z každé strany.

Grilování na zahradním grilu neodmyslitelně patří k létu. Je to příležitost pro setkání s přáteli a rodinou a možnost obklopit se dobrým jídlem a pitím. Možnosti toho, co si ugrilovat, jsou široké a tak si na své přijde každý. Nakonec je vlastně jedno, co budete grilovat. Hlavně, že si užijete příjemný večer v kruhu rodiny nebo přátel.

Další zajímavé články