Samozřejmě chceme jen ty nejčerstvější vejce, jelikož lépe chutnají, voní a po rozklepnutí i lépe vypadají. Navíc čím čerstvější potravina obecně, tím zdravější a tím více prospěšných látek pro naše tělo obsahuje.
Vajíčka, která najdete na pultech, prošla přísnou hygienickou kontrolou a musela by být velká náhoda, abyste si domů přinesli vejce s prošlou dobou trvanlivosti nebo dokonce pukavce. I tak ale můžete zjistit, jak stará jsou vejce, která právě držíte v ruce a porozhlédnout se, zda o kousek vedle neleží plato o něco čerstvějších.
Na co si dát při koupi pozor
Jsou vejce chlazená?
Vajíčka by měla být vždy uložena v chladícím boxu, nikoliv volně položena v platech vrstvených na sobě někde v regále. Vždyť ani doma je neuchováváte mimo ledničku, případně chladný sklep či komoru. Vajíčka by měla být ideálně uskladněna v ledničce, kde teplota nepřekročí 8°C. Pokud vejce skladujete mimo ledničku, maximální teplota by měla dosahovat 18°C a neměla by kolísat.
Podívejte se pod obal
Nikdy neberte do ruky plato vajec, do kterého nemáte možnost se podívat. Schválně to příště vyzkoušejte u několika obalů a zjistíte, že ve více než jednom z deseti bude alespoň jedno prasklé vejce. A to si přece nechcete přinést domů. Pokud se vám stane, že si poškozené vejce domů přinesete, nekonzumujte jej. Může obsahovat nebezpečnou bakterii Salmonelu.
Zkontrolujte etiketu
Před koupí vajec, ale i jiných potravin, vždy kontrolujte datum minimální trvanlivosti. Za obzvlášť čerstvé vejce, které můžete v obchodě sehnat, se dá považovat takové, které nosnice snesla před méně než deseti dny. Jak stará vejce jsou, poznáte dle jakostní třídy na obalu.
Třída Extra A – extra čerstvá vejce se smí prodávat jen devět dnů od data, kdy slepice vejce snesla. Pokud již byla tato doba překročena, musí být páska s nápisem EXTRA odstraněna. Vejce pak můžete mít v chladničce ještě další dva týdny, ale už není povoleno takto stará vejce prodávat. Před spotřebou je poté nutné je důkladně tepelně upravit.
Třída A – jedná se o tříděná konzumní vejce.
Třída B – tato skupina obsahuje netříděnou směs menších i větších vajec, která nejsou určena pro maloobchodní prodej. Používají se pro průmyslové zpracování a v obchodě na ně normálně nenarazíte.
Selská, babiččina – tyto a podobné názvy nevypovídají nic o čerstvosti ani kvalitě vajec. Jedná se pouze o marketingový tah, který by naše rozhodnutí neměl ovlivnit. Důležité je vždy datum snášky a způsob uskladnění vajec.
Zdroj: bezpecnostpotravin.cz, ceskavejce.cz.