Jídlo

V padesáti by se měl jídelníček člověka razantně změnit. Jedině tak lze důstojně stárnout a udržet si dlouhé zdraví

Je na čase začít nad svým jídlem přemýšlet trochu víc, než jste byli zvyklí

autor

Kateřina Kofroňová

14. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Kolem 50 až 60 roku života se stravovací potřeby člověka začnou pozvolně měnit. Svalová hmota se pomalu ztrácí, kosti řídnou a metabolismus se začne zpomalovat. Každý člověk by měl proto nejpozději v tomto období začít věnovat pozornost tomu, co jí, aby si zachoval dlouhé zdraví.
Reklama

Abyste svému tělu pomohli důstojně stárnout a chcete-li vypadat a hlavně se cítit stále dobře, je potřeba udělat v jídelníčku určité změny. Tedy pokud jste je již neudělali. Jezte především čerstvé potraviny, zvyšte příjem bílkovin a úplně zapomeňte na průmyslově zpracované potraviny.

Nechť je strava vaší medicínou

To jsou ovšem jen základní pravidla. Abyste udrželi své tělo dlouho v kondici a plném zdraví, je potřeba udělat mnohem více. Ale jak už to tak u jídla bývá, může to být velmi chutná medikace. Záleží jen na vás, jak si to uděláte. Výsledek ale stojí za to a už nikdy ho nebudete moc ovlivnit tak, jako právě teď.

Změny mezi 50 a 60 rokem

Ode dne, kdy jste se narodili, se vaše tělo neustále mění a vyvíjí na základě vašeho věku, prostředí a životního stylu. Jakmile ale dosáhnete 50 let, měli byste věnovat pozornost tomu, co vám vaše tělo říká. V tomto věku totiž dochází k počátku úbytku svalové hmoty, kdy ztrácíte 8 - 15 % každých 10 let. S přibývajícím věkem se také zvyšuje riziko úbytku kostní hmoty a zpomaluje se metabolismus. Tento proces však můžete zpomalit pomocí praktik zdravého životního stylu, jako je dodržování jídelníčku bohatého na bílkoviny a pravidelné cvičení.

Zařaďte tyto potraviny

  • čerstvé nebo mražené ovoce a zeleninu
  • celozrnné pečivo a rýží
  • libové maso a další kvalitní bílkoviny včetně tofu
  • vajíčka
  • zdravé tuky (například avokádo)
  • ořechy, semena a zdravé oleje
  • jogurty a kefíry

Naopak zcela vyřaďte veškeré pochutiny jako chipsy, solené buráky, mraženou pizzu a další rychlé pochoutky, které jsou plné kalorií, soli, nasycených tuků, konzervantů a postrádají vlákninu, vitaminy a minerály. Navíc konzumace těchto potravin může u starších lidí vést k Alzheimerově chorobě, srdečním chorobám a dalším zdravotním komplikacím.

Zelenina základ stravy

Naučte se jíst zeleninu opravdu každý den a to ke každému jídlu. Obohatí vaši stravu o cenné živiny, jako je vláknina, draslík, vitaminy a antioxidanty. Kromě toho vás zeleninová příloha v kombinaci s připravovanou stravou zasytí, a to i přes téměř nulovou kalorickou hodnotu, takže pomáhá i při regulaci hmotnosti.

Začněte víc pít

Jako hlavní nápoj zvolte vodu nebo neslazené čaje. Sladké nápoje nahraďte lepší variantou, která není spojována s nárůstem hmotnosti, následnou obezitou, srdečními chorobami a cukrovkou druhého typu.

Udělejte si plán

Při nedostatečném plánování a spěchu do sebe máme tendence naházet první, na co přijdeme. Abyste si byli jisti, že budete konzumovat především zdravé a nutričně vhodné potraviny, udělejte si stravovací plán na celý týden a nakupte potřebné suroviny.

Zdroj: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Další zajímavé články