Zdraví

Vyznejte se v medech: Vybrat hustý cukernatý nebo zlatý tekutý? Jeden léčí, druhý jen sladí

Komerčně zpracovaný med někdy neobsahuje žádné léčivé látky

autor

Kateřina Korňová

25. listopadu 2021

 
FOTO / Pixabay
Chcete něco udělat pro své zdraví, tak jste se rozhodli, že vyměníte cukr za med. To je skvělá zpráva a gratulujeme vám. Jenže jste si možná neuvědomili, že není med jako med a že některý med, který běžně seženete v obchodech, třeba vůbec tím pravým medem není. Chutná tak, vypadá tak, ale zdravotní přínosy nemá téměř žádné.
Reklama

Spotřeba cukru je celosvětově velmi vysoká, což vede k řadě zdravotních obtíží. Naštěstí si to lidé začínají čím dál tím více uvědomovat a trend spotřeby cukru mírně klesá. Rafinovaný cukr je nahrazován umělými sladidly či jinými přírodními alternativami, jako například stévií. Pak je tu ale ještě jedno sladidlo, které známe již po staletí a jehož zdravotní přínosy předčí všechna ostatní sladidla.

Organický a raw med obsahuje mnohem více látek, než komerčně zpracovaný

Je jím včelí med, jehož zdravotní přínosy mohou být ohromné, pokud jej správně vyberete. Nahrazení rafinovaného cukru medem může pomoci s celkovou slabostí, problémy se spánkem i sezónními alergiemi. Touto změnou však můžete docílit i úbytku na váze a navíc díky obsaženým antioxidantům podpoříte imunitní systém. Musíte si ale vybrat ten pravý med.

Běžně dostupný med

Komerčně zpracovaný med, který najdete v každém obchodě, vypadá dozajista krásně, má zlatou barvu a tekutou konzistenci. A to máme přece rádi, takto v našich očích vypadá med. Jenže to je ten hlavní problém. Sirupovité konzistence medu se dá dosáhnout jedinou cestou, a to tepelným zpracováním. Nadměrné teplo ale bohužel ničí přírodní enzymy, vitaminy a minerály v medu. Následná filtrace a další zpracování odstraní další prospěšné látky, jako je včelí pyl či propolis, který je velmi léčivý. Neprůhledný organický med je tudíž mnohem zdravější a našemu tělu prospěšnější. To ale neznamená, že každý med z obchodu je špatný. Je však nutné sledovat jeho etiketu a cenu. Nejlevnější med z Číny v sobě zdraví prospěšné látky s největší pravděpodobností neobsahuje.

Raw nebo surový med

Surový med by neměl být při zpracování zahříván na více než 35 °C, což je běžná teplota, které dosahuje i ve včelím úlu. Ovšem raw potraviny obvykle mohou být zpracovávány až do 45 °C, jelikož při této teplotě nedochází k ničení obsažených látek. Raw nebo surový med se cedí přes síto nebo filtrační tkaninu, které zachytí veškeré hrubé i jemné nečistoty. Zachovají se však prospěšné látky jako včelí pyl nebo propolis.

Co je organický med

Koupě organického medu zaručí, že si domů přinesete surový organický med, tedy med, který má všechny znaky raw medu, ale navíc vypovídá i o tom, jak včelař hospodaří. U organického medu musí být zajištěno ekologické hospodaření a zpracovávání by mělo být praktikováno pouze usazováním a cezením, nikoliv filtrací.

Nejdražší Manuka med

Manuka med má nejvyšší medovou vodivost. Přičemž platí, že čím vyšší vodivost, tím vyšší i kvalita a nutriční hodnota medu. Připisují se mu i antibakteriální vlastnosti a je zárukou, že v rukou držíte skutečně léčivý med - nikoliv lepší sladidlo. Jedná se o čistý, absolutně přírodní med z nektaru květů keře Manuka, který roste na Novém Zélandu. Navíc je každý takový med laboratorně testován a zaručuje tak nejvyšší možnou kvalitu. Ta se ovšem podepíše i na jeho ceně, která je minimálně desetkrát vyšší než cena běžně dostupného medu. Je tedy lepší užívat ho spíš jako lék než sladidlo do čaje.

Zdroj: healthline.com, ekovcelar.cz.

Další zajímavé články