Perníčky, linecké a další lepené cukroví patří mezi časově nejnáročnější vánoční pečení. Těsto musíte zpracovat, nechat do druhého dne vychladit, pak vykrajovat, upéct, nechat vychladnout a pak ještě dlouho po večerech zdobit. Pokud si ale cukroví doma pečete a nekupujete ho v obchodech, s největší pravděpodobností tak činíte proto, že vás to baví. A samozřejmě vám domácí lépe chutná. O tom není pochyb.
Příjemný relax
Zdobení perníčků tak může být jakýmsi únikem z dnešního světa, který je přehlcen technologiemi a občas můžeme mít pocit, že to, co se odehrává v naší hlavě, není vůbec důležité, protože důležité je to, co se děje v televizi, na mobilu, tabletu či počítači a hlavně internetu. Zkuste se proto každý večer "odpojit" a věnujte se jen svým myšlenkám. A proč ne právě u zdobení perníčků, na jejichž dekorování je právě čas?
Jedna rada předtím, než začnete: polevu zpracovávejte zásadně ručně, protože když použijete ruční mixér nebo šlehač, vženete do bílků příliš mnoho vzduchu, který pak způsobuje bubliny a poleva se po zaschnutí drolí. Ale teď už k samotné polevě.
Bílková poleva
- 1 vaječný bílek
- 130 – 160 g moučkového cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
- potravinářské barvivo (nemusí být)
Než se pustíte do přípravy, důkladně prosejte moučkový cukr. Klidně i dvakrát nebo třikrát. Do bílkové polevy se nesmí dostat ani jedna hrudka, která by vám mohla pěkně zavařit. Mísu, ve které budete polevu připravovat, důkladně, ale opravdu důkladně umyjte a utřete do sucha. Stačí trocha mastnoty a poleva se nepovede. Podobně jako u pusinek.
Všechny ingredience smíchejte dohromady metličkou a míchejte tak dlouho, dokud nebude poleva absolutně hladká a cukr úplně rozpuštěný. V případě, že vám zůstanou v polevě hrudky, bude se vám ucpávat zdobicí sáček a to, co mohlo být příjemnou předvánoční zábavou, se změní v zoufalství a nutnou povinnost. O tom, jak asi bude vypadat výsledek, není třeba mluvit.
Jak hustá má být
Když zaděláváte polevu z jednoho bílku, je těžké odměřit vše přesně na gram. Navíc každý bílek je jinak velký a pojme jiné množství cukru. Na bílkovou polevu můžete sehnat nespočet receptů, ale ve finále se stejně musíte řídit citem a doladit ji tak, aby fungovala. V průběhu šlehání zkoušejte, zda již není poleva tak akorát. Naberte ji na lžičku a pokud pomalu stéká na zbytek polevy a drží chvilku tvar, dosáhli jste toho, co jste chtěli. V případě, že se poleva ani nehne, je potřeba ji trochu naředit pár kapkami citronové šťávy. Můžete si myslet, že takovou polevu chcete, ale opak je pravdou – příliš hustá poleva k perníčku nepřilne a dříve nebo později opadá. Naopak s velmi tekutou polevou zase nebudete schopni dělat drobné detaily, proto ji zahustěte trochou moučkového cukru.
Ledová poleva
Když navíc polevu naředíte vodou a štětcem s ní pomalujete celý povrch perníčku, vytvoříte tak dojem, že se na vašem cukroví vytvořil tenký led. Nechte led zaschnout a tuhou bílkovou polevou pak perníček ozdobte jako vždycky. Poleva tak bude po celém povrchu, ale pouze v tenké vrstvě, takže cukroví nebude přeslazené. Tedy, pokud to vůbec lze o cukroví tvrdit.
Zdroj: toprecepty.cz, kitchenette.cz.