Člověk by řekl, že když dáte zázvor do lednice, vydrží tam čerstvý dlouho. To může být pravda, ale také nemusí. Nemůžete totiž zázvor jen tak hodit do šuplíku na zeleninu k ostatním potravinám a čekat, že to dobře dopadne. I zázvor lze totiž uskladnit v lednici špatně. Existuje ale několik triků, díky kterým vám vydrží čerstvý déle a bude vám k ruce ve chvíli, kdy ho budete potřebovat.
Než se ale pustíme do vysvětlování, jak zázvor v ledničce dobře uskladnit, musíme si vysvětlit, jak důležité je zázvor správně vybrat. Nemůžete čekat, že koupíte seschlý zázvor a v ledničce se vám z něj stane čerstvý a křupavý kořen. Čerstvý zázvor má hladkou slupku, je pevný a těžký, protože je plný vody. Pokud je naopak zázvorová slupka vrásčitá nebo na dotek měkká, může to znamenat, že je stará a možná už někde začíná i hnít. Zázvor, který je navíc vlhký, rovnou vraťte zpátky.
Jakmile si ho přinesete domů, je čas zázvor uložit. Nikdy nenechávejte zázvor venku při pokojové teplotě, protože se rychle zkazí. Místo toho ho můžete uchovávat v lednici nebo mrazáku.
Jak skladovat zázvor v lednici
Nejlepší způsob, jak skladovat zázvor v lednici, je uchovávat ho v papírovém sáčku nebo zabalit do papírové utěrky. Tím zabráníte tomu, aby na něm vlhkost způsobila růst plísní. Zázvor můžete také vložit do plastového mrazicího sáčku a uložit ho do lednice. Správně skladovaný zázvor v lednici vydrží až měsíc.
Zázvor také můžete uskladnit v alkoholu jako je vodka nebo sherry. Chcete-li to provést, jednoduše ponořte zázvor do alkoholu v malé skleněné nádobě, zakryjte a dejte do chladničky. Až budete připraveni ho použít, opláchněte ho a osušte. Tímto způsobem by měl vydržet několik týdnů.
Jak skladovat zázvor v mrazáku
Dalším nejlepším způsobem skladování zázvoru je jeho uchovávání v mrazáku. Použitím mrazicí metody udržíte zázvor čerstvý mnohem déle než v lednici, takže tento nápad je super praktický. Můžete ho také oloupat, rozmixovat a skladovat ve formičkách na led. Jeho použití pak bude snadné, rychlé a bez práce.
Celý, neoloupaný zázvor můžete uchovávat v plastovém mrazicím sáčku a jednoduše ho umístit do mrazničky. Zmrazený zázvor se ve skutečnosti mnohem snáze loupe a strouhá, jakmile jste připraveni ho po vyndání použít. Navíc pokud zázvor jen loupete, strouháte nebo sekáte, není třeba ho před použitím rozmrazovat. Pokud však váš recept vyžaduje nakrájený zázvor, nezapomeňte jej nejprve rozmrazit, protože krájení zmrazeného zázvoru může být nebezpečné.
Zdroj: firstforwomen.com, pipingpotcurry.com.