Hladká, polohrubá a hrubá – pšeničná mouka je zkrátka tou nejrozšířenější variantou, kterou ale v posledních letech střídají i jiné, nutričně zajímavější verze, jako je například žitná, celozrnná, špaldová, hrachová, pohanková, čiroková a třeba i ovesná mouka. Obsahují totiž velké množství tělu prospěšných látek, nad čímž přemýšlí stále více lidí.
Pokud byste hledali ty nejkvalitnější, vybírat můžete ve variantě bio nebo regionální potravina. Při pěstování těchto obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy, ani průmyslová hnojiva. Jejich koupí prospějete nejen sobě, ale dáte dárek i naší přírodě. Ať už dáváte přednost kvalitnějším surovinám, nebo si vystačíte, třeba i z ekonomických důvodů, s levnějšími variantami, vaše cukroví bude jistě výtečné.
Mlsejte s rozumem
Pokud hledáte bezlepkovou mouku s vysokou nutriční hodnotou, sáhněte po cizrnové. Nejen, že se skvěle hodí při přípravě sladkých pochutin, ale využít ji můžete také při vaření omáček nebo domácích knedlíků. Oblíbené jsou například vánoční čokoládové cizrnové kuličky.
Zlatá pohanka
Kvalitní sacharidy i velké množství vlákniny a bílkovin – pohanková mouka je zkrátka vašemu tělu prospěšná. Obsahuje spousty minerálních látek a vitamínů. Použít ji můžete místo klasické bílé mouky téměř ve všech receptech i těch na cukroví. Pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky. Má ale velmi specifickou chuť, na kterou si někteří musí chvíli zvykat. Zpočátku je dobré přisypávat ji do mouky, na kterou jste zvyklí.
Zapomenutá mouka
Znáte čirok? Je jednou z nejdéle pěstovaných obilnin na našem území. Tato bezlepková alternativa nabízí širokou škálu tělu užitečných látek – bílkoviny, vlákninu i minerály, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant.
Čokoládovo-cizrnové kuličky
- 200 g cizrnové mouky
- 125 g másla
- 40 ml mléka pokojové teploty
- 4 čajové lžičky medu
- špetka jedlé sody
- 4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 hrnku nasekané čokolády
- skořice, kakao, nebo oříšky na ozdobu
Na mírném ohni v pánvi rozehřejte máslo a přidejte cizrnovou mouku. Míchejte asi 10 minut tak, aby se směs nepřipálila. Odstavte a přidejte mléko, med, jedlou sodu a vanilkový extrakt. Pomocí ručního šlehače vše dobře zapracujte. Přisypejte ¾ hrnku nasekané čokolády. Nechte asi hodinu a půl odpočinout. Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je opět na půl hodiny na chladné místo.
Mezitím si připravte vodní lázeň a rozpusťte zbytek čokolády. Kuličky v čokoládě namáčejte, můžete je poté posypat skořicí, kakaem, nebo ozdobit nasekanými oříšky. Uchovávejte je na chladném místě.
Pohankovo-čirokové perníčky
Na perníčky
- 300 g pohankové mouky
- 60 g čirokové mouky
- 80 g medu
- 1 ks vejce
- 45 g rozpuštěného rostlinného tuku
- perníkové koření
- špetka soli
- lžička sody
- bílek na potření perníčků
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 1 bílek
- citronová šťáva
Ušlehejte celé vejce s medem, přidejte pohankovou a čirokovou mouku se sodou, solí a perníkovým kořením. Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a zapracujte ho do těsta. Zabalte do potravinové folie a nechte odpočinout v lednici do následujícího dne. Těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Vyválejte ho na tloušťku asi 0,5 cm a vykrájejte z něj požadované tvary. Pečte při 180 stupních asi 10 minut. Troubu ale hlídejte, aby se perníčky nepřipálily. Po vyndání z trouby je ihned potřete bílkem, aby byly krásně lesklé.
Moučkový cukr dvakrát přesejte přes síto, aby se směs v plnícím sáčku neucpávala. Přidejte bílek a citronovou šťávu a pomocí ručního šlehače míchejte tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná bílá poleva. Směs vložte do papírového kornoutku a můžete zdobit.
Pohankové linecké
- 250 g pohankové mouky
- 150 g másla
- 70 g cukru
- 2 žloutky
- 1 čajová lžička nastrouhané kůry
- špetka soli
- marmeláda na slepování
Smíchejte mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Zapracujte pomocí másla (ideálně vytaženého z lednice, ne v pokojové teplotě). Až bude mít těsto konzistenci drobenky, přidejte vejce a dále hněťte. Jakmile bude směs hladká a pevná, zabalte ji do potravinové folie a nechte odpočinout do druhého dne v lednici. Následující den těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vytvořte požadované tvary. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou. Uchovávejte v chladu.
Zdroj: myjsmebio.cz, jaktak.cz.