Vánoce jsou jen jednou v roce, a proto na nic nečekejte a využijte všechny chutě, které nám nabízejí. Mlsání cukroví k Vánocům patří, ale pokud můžete chuť cukroví vměstnat do kávy, pochutnáte si a navíc si budete počínat mnohem dietněji, než uzobáváním sladkého cukroví.
Navíc kdo nic nezkusil, nic nezažil, a to platí i v přípravě kávy. Ano, latte je je lahodná jemná káva s našlehaným mlékem, které nic nechybí, espresso vás postaví na nohy, a není nic lepšího, než cappuccino s kamarádkou. Zkuste si ale představit, že do už tak skvělých nápojů přidáte ještě další přísady, které je učiní zkrátka výjimečnými.
Perníkové latte
Chuť a vůně perníčků patří k Vánocům od nepaměti. A přitom jim tolik chuti dodá jen pár lžiček perníkového koření. Do perníkového latte ho budete potřebovat také, ale mnohem méně. Chuť a vůně však nebudou o nic méně intenzivní. Potřebovat na něj budete:
- 7 g kávy na přípravu espressa
- 300 ml mléka
- kousíček perníčku/ perníkové koření
- 1 lžička javorového sirupu
V kastrůlku ohřejte lžíci mléka, ve které nechte rozpustit kousek perníčku. Lepší je bez kůrky. Přidejte javorový sirup a dobře promíchejte. Pro jemnější konzistenci můžete v rozehřátém mléku rozmíchat čtvrt lžičky perníkového koření. Tuto směs přemístěte do vysoké latte sklenice, zalijte našlehaným mlékem a opět zamíchejte. Připravte si espresso jak jste zvyklí a pomalu nalévejte na pěnu tak, aby se vám jednotlivé vrstvy nesmíchaly. Jemně posypte perníkovým kořením a do pěny opřete malý perníček. Když na pěnu přidáte ještě domácí šlehačku, uděláte z odpolední kávy luxusní dezert.
Karamelovo-ořechové pokušení
Když mlsat, tak se vším všudy. Kvalitní káva s příměsí karamelu a ořechů je tím pravým vánočním nápojem, který rozhodně musíte vyzkoušet. Na jeho přípravu si však vybírejte dobrou kávu, například s chutí nugátu. S nejlevnější instantní kávou ze supermarketu vytvoříte úplně něco jiného. Potřebovat budete:
- 14 g kávy na přípravu dvojitého espressa
- 100 ml mléka
- javorový sirup
- cukr
- smetanu
- lískové oříšky
V kávovaru si připravte dvojité espresso a z mléka a sirupu si připravte sladkou mléčnou pěnu. Lískové oříšky nasekejte najemno – pro lepší chuť je krátce opečte v troubě nebo na pánvi. V jiném rendlíku nechte zkaramelizovat pár lžiček cukru a jakmile zhnědne, přilijte hustou smetanu. Až se znovu rozpustí, odstavte z ohně a nechte vychladnout. Do vysoké sklenice pak nalijte mléko, mléčnou pěnu a nakonec pomalu přilijte i kávu. Ozdobte karamelem a posypte kousky oříšků.
Medové cappuccino
Někteří lidé si nedovedou představit, že by si svou kávu osladili medem. Přitom je to taková pochoutka. Tím spíš, pokud si připravujete nápoje s chutí Vánoc. Potřebovat budete:
- 7 g kávy na přípravu espressa
- 70 ml mléka
- lžičku medu
Na dno hrníčku na cappuccino dejte lžičku medu. Zalijte espressem, připravte mléčnou pěnu a navrstvěte ji na připravenou kávu. Vršek ozdobte tekutým medem. Jak jednoduché, že? Pokud chcete, můžete ještě vršek posypat špetkou muškátového oříšku.
Zdroj: oxalis.blog, zenyprozeny.cz.