Jídlo

Večeře se dá připravit rychle, chutně a zdravě. Několik způsobů, jak si pochutnat, zasytit se a nepřibrat

K večeru máme tendence raději vůbec nejíst, což se nám může vymstít

autor

Kateřina Korňová

13. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Večeře je důležitým jídlem, které by se nemělo vynechávat ani jen tak odbýt. Mnoho z nás se snaží poslední jídlo nejlépe úplně vynechat, nebo večeříme příliš brzy a v pozdních hodinách pak máme hlad. Řešíme to pak tak, že jdeme spát hladoví, což může mít vliv na náš spánkový cyklus, nebo se neovládneme a vyjíme celou ledničku. Zdravá a vydatná večeře však nestojí moc námahy, zasytí vás a zbaví vás nočního hladovění.
Reklama

Určitě jste už někdy slyšeli, že jíst se má nejpozději v pět nebo šest hodin odpoledne. Jistě, pokud chodíte spát v osm hodin, pak toto tvrzení může být pravdivé, ale patříte-li mezi noční tvory, nebo vám povinnosti nedovolí ulehnout dříve než před půlnocí, šli byste spát sedm hodin poté, co jste naposledy jedli s pocitem kručení v břiše a vlčím hladem.

Kdo večeří dosyta, vyhne se nočnímu hladu

Kdy naposledy večeřet

Najíst se těsně před tím, než půjdete spát, je samozřejmě chyba. Ale stejně tak byste neměli chodit spát s pocitem hladu. Nejlepší je navečeřet se dvě až tři hodiny před ulehnutím do postele, kdy je jídlo již částečně natrávené a neukládá se ve formě tuků. Zdravá a správně poskládaná večeře v dostatečném množství vám pomůže překonat noční půst, aniž byste se museli v noci budit.

Co by měla večeře obsahovat

Vhodná večeře by měla být sestavena ze všeho, co tělo ke svému správnému fungování potřebuje. Na prvním místě jsou u večeře bílkoviny, následují sacharidy, zdravé tuky a velké množství zeleniny. Večeře by měla být ideálně lehká a dobře stravitelná, aby tělo zbytečně nezatěžovala.

Tři tipy na skvělou a zdravou večeři

Cuketové nudle s kuličkami z kuřecího masa

Zeleninové těstoviny obecně jsou skvělým základem pro jakékoliv jídlo a u večeře to platí dvojnásob. Na jejich přípravě není nic těžkého a zařadíte tak do jídelníčku více zeleniny.

Na kuličky si připravte: 2 a 1/2 šálku čerstvého baby špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 100 g rozdrobeného sýra feta, 500 g mletého kuřecího masa, 1 vejce, 1 lžíci worcesteru, 4 lžíce strouhanky (dle konzistence), 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře a 3 lžíce čerstvého oregana. 

Na cuketové nudle: 2 střední cukety, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci másla, 2 stroužky česneku, špetku červené papriky a šťávu z 1 citronu.

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. V kuchyňském robotu smíchejte špenát a česnek a nechte jen lehce posekat. Přidejte lžíci olivového oleje a polovinu fety. Znovu jen párkrát zapulzujte. V misce promíchejte mleté maso, vejce, worcester, špenátovou směs, sůl, pepř, oregano a strouhanku, dokud se nespojí. Případně můžete přidat trochu strouhanky. Následně přidejte i zbývající sýr a promíchejte. Vytvarujte kuličky a pokládejte je na pečicí papír na plech. Pečte asi 20 minut.

Vedle si připravte cuketové špagety. Pokud nemáte spiralizér, ani speciální škrabku, použijte tu na brambory. Vytvoříte si takové tagliatelle. Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Přidejte česnek, pepř a nechte minutu opékat, vmíchejte citronovou šťávu. Nakonec přihoďte nudle a dobře promíchejte. Vařte chviličku, než nudle mírně nezměknou. Nakonec naservírujte nudle na talíř, přidejte masové kuličky, zakápněte olivovým olejem a přidejte navrch ještě fetu, pokud vám zbyla a oregano.

Plněné batáty

Na skvělou vegetariánskou večeři si připravte: 4 velké batáty, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1/2 lžičky soli, plechovku propláchnutých černých fazolí, 1/4 hrníčku vody, 1 limetku, 60 g bílého řeckého jogurtu, 1 chilli papričku v nálevu, 1 pokrájené avokádo, 2 lžíce sekaného koriandru.

Postup: V troubě předehřáté na 220 °C upečte batáty doměkka. Do trouby na pečicím papírem vyložený plech je položte celé a na několika místech je propíchněte vidličkou. Vedle si připravte fazole. Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí. Osolte. Přidejte fazole, vodu a přiklopte. Snižte plamen a duste 5 minut. Pokud v pánvi zbyde nějaká voda, odkryjte pokličku a vařte směs tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Poté sundejte z plotny, zakápněte šťávou z poloviny limetky a promíchejte. V misce smíchejte řecký jogurt a pokrájenou chilli papričku a přidejte i lžičku chilli nálevu. Hotové vychladlé batáty nařízněte podélně napůl, aniž byste je úplně přeřízli. Vnitřek naplňte směsí fazolí, navrch dejte na kostičky nakrájené avokádo, polijte dresingem a posypte koriandrem. Kdo má chuť, může na batáty vymáčknout šťávu ze zbylé poloviny limetky.

Jednoduchá frittata

Kdo má rád vejce na všechny způsoby, pro toho je frittata ideálním řešením rychlé a chutné večeře, která není náročná ani na přípravu. Budete potřebovat hodně vajec a další ingredience, které buď máte rádi, nebo vám v lednici zbyly. 

Připravte si: 150 g vařených kuřecích prsou (nebo šunky), lžíci olivového oleje, pokrájenou vařenou brokolici, červenou papriku nakrájenou na kostičky, 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 8 vajec a 60 - 100 g strouhaného čedaru.

Postup: Jednodušší večeři jste si nemohli vymyslet. Nakrájejte kuřecí maso na kostičky, pokrájejte jarní cibulku, česnek a rozklepněte vejce. Všechny ingredience smíchejte ve velké misce, osolte a opepřete. Rozpalte velkou pánev, kápněte na ni trochu oleje a vaječnou směs na ni nalijte. Přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud nebudou vejce hotová.

Zdroj: healthline.com, howsweeteats.com, wellplated.com.

Další zajímavé články