Tento hrnec vydatné míchané fazolové polévky je dokonalým způsobem, jak se zahřát v chladných dnech, nakrmit hladové přátele či ukojit své chutě. Zdravá, lahodná a navíc vydatná večeře, ke které potřebujete už jen plátek čerstvého nebo opečeného chleba, může být na vašem stole klidně ještě dnes.
Fazole je před přípravou potřeba namočit, jelikož namáčení fazolí pomáhá zkrátit dobu vaření a navíc snižuje množství přirozených cukrů, díky kterým máme potíže s trávením. Namáčení pomáhá i při vaření, jelikož jsou po něm fazole naplněné vodou a vaří se tudíž rovnoměrněji. Je proto méně pravděpodobné, že se během vaření rozpadnou. Pokud nemáte čas namáčet přes noc nebo jste na to zapomněli, můžete to udělat zrychleně: fazole pár minut povařte v čerstvé vodě, poté hrnec odstavte a nechte hodinu odležet. Efekt bude téměř stejný.
Luštěniny jsou lahodným a zdravým zdrojem bílkovin. Mají přirozeně nízký obsah tuků a cholesterolu a vysoký obsah vlákniny, folátů, draslíku, železa a hořčíku. Jsou skvělou volbou, když chcete do jídelníčku přidat bílkoviny, aniž byste museli zařazovat maso.
Jak připravit vydatnou fazolovou polévku
Ingredience:
- 500 g různých sušených fazolí
- 2 a1/2 litru vody nebo zeleninového vývaru
- 1 masitá kýta (lze nahradit cca 30 g kůrky z parmezánu)
- 1 bobkový list
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 2 střední cibule, hrubě nakrájené
- 3 středně velké stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g nahrubo nakrájeného řapíkatého celeru
- 3 velké mrkve, nakrájené na kostky
- 2 plechovky nakrájených rajčat
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř
- petrželka
Postup:
Fazole dobře propláchněte, sceďte a vložte do velkého hrnce. Přidejte vodu, aby byly fazole celé ponořené, pánev zakryjte a máčejte přes noc, nebo alespoň 6 hodin. Alternativně můžete fazole i dvě minuty povařit, dát stranou a nechat alespoň hodinu máčet.
Vodu poté sceďte a nahraďte čerstvou vodou. Přidejte maso, bobkový list a vařte, dokud nejsou fazole téměř měkké. Zabere to přibližně 1,5 hodiny. Pokud chcete připravit bezmasou variantu, nahraďte kýtu kůrkou z parmezánu, která dodá polévce vynikající chuť.
Mezitím si ve velké pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte celer a restujte další 3 minuty. Poté přidejte rajčata a mrkev a za občasného míchání restujte 10 minut.
Jakmile jsou fazole měkké, přidejte k nim rajčatovou směs, chilli a balzamikový ocet. Nechte směs probublávat zhruba půl až 3/4 hodiny, abyste dosáhli konzistence husté polévky. Osolte, opepřete a posypte nasekanou petrželkou. Polévku podávejte horkou s plátkem čerstvého nebo opečeného chleba.
Zdroj: theheritagecook.com, wellplated.com.