Jídlo

Fazolová polévka, která zahřeje a dodá potřebné bílkoviny, je v tomto období ideální večeří

Polévky jsou pro tyto dny jak dělané

autor

Kateřina Kofroňová

20. ledna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Nemůžete se rozhodnout, co si udělat k večeři? Nechce se vám moc vařit, ale máte v tomhle počasí chuť na něco teplého, co vás zahřeje a dodá vám energii? Fazolová polévka je přesně to, co potřebujete. Prohřeje vás, zasytí a navíc díky kombinaci luštěnin a zeleniny uspokojí všechny vaše chuťové pohárky.
Reklama

Tento hrnec vydatné míchané fazolové polévky je dokonalým způsobem, jak se zahřát v chladných dnech, nakrmit hladové přátele či ukojit své chutě. Zdravá, lahodná a navíc vydatná večeře, ke které potřebujete už jen plátek čerstvého nebo opečeného chleba, může být na vašem stole klidně ještě dnes.

Luštěniny by měly mít v našem jídelníčku své místo

Fazole je před přípravou potřeba namočit, jelikož namáčení fazolí pomáhá zkrátit dobu vaření a navíc snižuje množství přirozených cukrů, díky kterým máme potíže s trávením. Namáčení pomáhá i při vaření, jelikož jsou po něm fazole naplněné vodou a vaří se tudíž rovnoměrněji. Je proto méně pravděpodobné, že se během vaření rozpadnou. Pokud nemáte čas namáčet přes noc nebo jste na to zapomněli, můžete to udělat zrychleně: fazole pár minut povařte v čerstvé vodě, poté hrnec odstavte a nechte hodinu odležet. Efekt bude téměř stejný.

Luštěniny jsou lahodným a zdravým zdrojem bílkovin. Mají přirozeně nízký obsah tuků a cholesterolu a vysoký obsah vlákniny, folátů, draslíku, železa a hořčíku. Jsou skvělou volbou, když chcete do jídelníčku přidat bílkoviny, aniž byste museli zařazovat maso.

Jak připravit vydatnou fazolovou polévku

Ingredience:

  • 500 g různých sušených fazolí
  • 2 a1/2 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 masitá kýta (lze nahradit cca 30 g kůrky z parmezánu)
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 2 střední cibule, hrubě nakrájené
  • 3 středně velké stroužky česneku, jemně nasekané
  • 200 g nahrubo nakrájeného řapíkatého celeru
  • 3 velké mrkve, nakrájené na kostky
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř
  • petrželka

Postup:

Fazole dobře propláchněte, sceďte a vložte do velkého hrnce. Přidejte vodu, aby byly fazole celé ponořené, pánev zakryjte a máčejte přes noc, nebo alespoň 6 hodin. Alternativně můžete fazole i dvě minuty povařit, dát stranou a nechat alespoň hodinu máčet.

Vodu poté sceďte a nahraďte čerstvou vodou. Přidejte maso, bobkový list a vařte, dokud nejsou fazole téměř měkké. Zabere to přibližně 1,5 hodiny. Pokud chcete připravit bezmasou variantu, nahraďte kýtu kůrkou z parmezánu, která dodá polévce vynikající chuť.

Mezitím si ve velké pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte celer a restujte další 3 minuty. Poté přidejte rajčata a mrkev a za občasného míchání restujte 10 minut.

Jakmile jsou fazole měkké, přidejte k nim rajčatovou směs, chilli a balzamikový ocet. Nechte směs probublávat zhruba půl až 3/4 hodiny, abyste dosáhli konzistence husté polévky. Osolte, opepřete a posypte nasekanou petrželkou. Polévku podávejte horkou s plátkem čerstvého nebo opečeného chleba.

Zdroj: theheritagecook.com, wellplated.com.

Další zajímavé články