Zdraví

Dvě lžíce olivového oleje denně prodlužují mládí a vedou k pevnému zdraví

Dejte si ho klidně jen s chlebem

autor

Anna Janoušková

31. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Olivový olej má oproti slunečnicovému a řepkovému oleji mnohem silnější chuť, která zpočátku nemusí každému lahodit. Když se však naučíte s olivovým olejem zacházet, zjistíte, že mohou být vaše jídla mnohem chutnější a navíc o poznání zdravější. Olivový olej je vhodný jak na tepelnou úpravu a pokud použijete extra panenský olivový olej lisovaný za studena, dodá vašim jídlům příjemnou tečku v podobě extra chuti, která lahodí téměř každému pokrmu.
Reklama

Obzvlášť ve středomořské kuchyni je olivový olej téměř blahořečený a používá se prakticky ve všech jídlech. Samotní Řekové spotřebují více olivového oleje než kterákoliv jiná země na světě. Jejich roční spotřeba je neuvěřitelných 25 litrů na hlavu.

Olivový olej: Zázrak středomořské kuchyně

Zdravotní přínosy

Olivový olej má potenciál poskytovat zdravotní výhody, a to i v malých množstvích. Obsahuje totiž antioxidanty ve formě vitaminu E a prospěšné látky rostlinného původu. Je to také jeden z hlavních zdrojů mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a pomáhají předcházet zánětům. Tělo dospělého člověka potřebuje denně přijmout určité množství tuku ze stravy a konzumace 1 nebo 2 polévkových lžic olivového oleje každý den je zdravý způsob, jak tuto potřebu uspokojit.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv dokonce tvrdí, že konzumace 2 polévkových lžic olivového oleje denně může snížit riziko ischemické choroby srdeční. To znamená, že když olivový olej zařadíte pravidelně do svého jídelníčku, budete o trochu víc chráněni před kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Cenné látky

Olivový olej obsahuje velké množství mononenasycených tuků, který mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a kontrolovat hladinu inzulínu ve vašem těle. Obsahuje ovšem další látky, které jsou pro vaše tělo prospěšné:

Vitaminy E a K

Vitamin E jako antioxidant neutralizuje volné radikály dříve, než poškodí nebo zabijí tukové buňky. Pouhá 1 polévková lžíce olivového oleje dodá 2 miligramy vitaminu E, což je 13 % vaší doporučené denní dávky. Stejná porce také obsahuje 8 mikrogramů vitaminu K, což odpovídá asi 8 % vašeho denního příjmu. Vitamin K je nejlépe známý jako vitamin, který způsobuje srážení krve, ale je rovněž potřeba k udržení pevnosti kostí.

Nenasycené tuky

Olivový olej má vysoký obsah zdravých tuků. Až 84 % celkového tuku tvoří zdravé nenasycené tuky, především mononenasycené tuky, jako je kyselina olejová. Mononenasycené tuky pomáhají udržovat vaše srdce zdravé tím, že bojují proti zánětu, zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují špatný a celkový cholesterol. FDA schválila zdravotní tvrzení pro olivový olej, které uvádí, že mononenasycené tuky, které získáte konzumací 2 polévkových lžic denně, mohou snížit riziko koronárních srdečních onemocnění.

Látky v olivovém oleji zvané polyfenoly jsou antioxidanty, které bojují proti zánětu a pomáhají snižovat krevní tlak. Stejně jako vitamin E chrání polyfenoly lipoproteiny, které přenášejí cholesterol vaším krevním řečištěm. Pokud se lipoproteiny rozloží, uvolní cholesterol a ten se pak může držet na stěnách tepen a vytvářet plaky, které blokují průtok krve. Zařazením 2 lžic olivového oleje denně jich do svého těla dostanete potřebné množství.

Prodlužuje mládí

Olivový olej je plný antioxidantů, jako je vitamin E, o kterých je známo, že zpomalují proces stárnutí a přispívají k delší očekávané délce života. Některé z jeho sloučenin patří k nejsilnějším antioxidantům dosud objeveným v potravinách. Olivový olej byl od pradávna používán jako způsob hydratace a omlazení poškozené pokožky. Důkazem toho je, že se kosmeticky používá po tisíce let v mnoha produktech na pleť, vlasy a obličej.

Navíc podporujte zdravé stravovací návyky pro vás a vaši rodinu tím, že jej zařadíte jako chutný, ovšem zdravý a výživný doplněk každodenní stravy. Současně je ovšem potřeba snížit přísun ostatních tuků v podobě másla či margarínů, aby nedošlo k navyšování denního příjmu kalorií.

Zdroj: mygreekdish.com, kalimera-recko.cz, bezpecnostpotravin.cz.

Další zajímavé články