Obzvlášť ve středomořské kuchyni je olivový olej téměř blahořečený a používá se prakticky ve všech jídlech. Samotní Řekové spotřebují více olivového oleje než kterákoliv jiná země na světě. Jejich roční spotřeba je neuvěřitelných 25 litrů na hlavu.
Zdravotní přínosy
Olivový olej má potenciál poskytovat zdravotní výhody, a to i v malých množstvích. Obsahuje totiž antioxidanty ve formě vitaminu E a prospěšné látky rostlinného původu. Je to také jeden z hlavních zdrojů mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a pomáhají předcházet zánětům. Tělo dospělého člověka potřebuje denně přijmout určité množství tuku ze stravy a konzumace 1 nebo 2 polévkových lžic olivového oleje každý den je zdravý způsob, jak tuto potřebu uspokojit.
Úřad pro kontrolu potravin a léčiv dokonce tvrdí, že konzumace 2 polévkových lžic olivového oleje denně může snížit riziko ischemické choroby srdeční. To znamená, že když olivový olej zařadíte pravidelně do svého jídelníčku, budete o trochu víc chráněni před kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.
Cenné látky
Olivový olej obsahuje velké množství mononenasycených tuků, který mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a kontrolovat hladinu inzulínu ve vašem těle. Obsahuje ovšem další látky, které jsou pro vaše tělo prospěšné:
Vitaminy E a K
Vitamin E jako antioxidant neutralizuje volné radikály dříve, než poškodí nebo zabijí tukové buňky. Pouhá 1 polévková lžíce olivového oleje dodá 2 miligramy vitaminu E, což je 13 % vaší doporučené denní dávky. Stejná porce také obsahuje 8 mikrogramů vitaminu K, což odpovídá asi 8 % vašeho denního příjmu. Vitamin K je nejlépe známý jako vitamin, který způsobuje srážení krve, ale je rovněž potřeba k udržení pevnosti kostí.
Nenasycené tuky
Olivový olej má vysoký obsah zdravých tuků. Až 84 % celkového tuku tvoří zdravé nenasycené tuky, především mononenasycené tuky, jako je kyselina olejová. Mononenasycené tuky pomáhají udržovat vaše srdce zdravé tím, že bojují proti zánětu, zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují špatný a celkový cholesterol. FDA schválila zdravotní tvrzení pro olivový olej, které uvádí, že mononenasycené tuky, které získáte konzumací 2 polévkových lžic denně, mohou snížit riziko koronárních srdečních onemocnění.
Látky v olivovém oleji zvané polyfenoly jsou antioxidanty, které bojují proti zánětu a pomáhají snižovat krevní tlak. Stejně jako vitamin E chrání polyfenoly lipoproteiny, které přenášejí cholesterol vaším krevním řečištěm. Pokud se lipoproteiny rozloží, uvolní cholesterol a ten se pak může držet na stěnách tepen a vytvářet plaky, které blokují průtok krve. Zařazením 2 lžic olivového oleje denně jich do svého těla dostanete potřebné množství.
Prodlužuje mládí
Olivový olej je plný antioxidantů, jako je vitamin E, o kterých je známo, že zpomalují proces stárnutí a přispívají k delší očekávané délce života. Některé z jeho sloučenin patří k nejsilnějším antioxidantům dosud objeveným v potravinách. Olivový olej byl od pradávna používán jako způsob hydratace a omlazení poškozené pokožky. Důkazem toho je, že se kosmeticky používá po tisíce let v mnoha produktech na pleť, vlasy a obličej.
Navíc podporujte zdravé stravovací návyky pro vás a vaši rodinu tím, že jej zařadíte jako chutný, ovšem zdravý a výživný doplněk každodenní stravy. Současně je ovšem potřeba snížit přísun ostatních tuků v podobě másla či margarínů, aby nedošlo k navyšování denního příjmu kalorií.
Zdroj: mygreekdish.com, kalimera-recko.cz, bezpecnostpotravin.cz.