Tipy a triky

Houby nejsou vždy slizké a gumové. Takové jsou jen v případě, že je děláte špatně

Slizké a gumové houby jsou jen špatně udělané

autor

Jitka Wolfová

01. února 2022

 
FOTO / Pexels
Dušené žampiony jsou vynikajícím doplňkem mnoha receptů - ovšem pokud je vaříte správně. Naneštěstí je až příliš snadné skončit s rozmočenými, gumovými houbami, které už v receptu mnoho slávy neudělají a z pikantního lahodného pokrmu je gumová kaše. Naštěstí existuje jednoduchý trik k dosažení dokonalé houbové chuti a textury.
Reklama

Také už jste od někoho slyšeli, že nejí houby, protože jsou podivně kluzké, slizké a gumové? My rozhodně ano a ne jednou. A takové houby opravdu nikdo nechce jíst. Jenže houby s popisovanou konzistencí nejsou "prostě houby", jsou to špatně udělané houby. Dejte jim proto ještě jednu šanci a připravte si je tak, jak mají být připravené. Přinášíme vám seznam nejčastějších chyb:

Při správné přípravě nebudou houby slizké

1. Nesušíte je

Než se rozhodnete houby restovat, vždy je dostatečně otřete kuchyňskými papírovými utěrkami. Pokud tak neučiníte, houby zůstanou vlhké, na pánvi se zapaří a budete je spíš dusit než opékat. Výsledkem budou mokré, gumové a neatraktivní houby. Houby tudíž nejen očistěte, ale také osušte dosucha.

2. Nedostatečně zahříváte pánev

Budete potřebovat těžkou litinovou pánev, která dokáže udržet teplo při vaření. Houby mají porézní texturu, což znamená, že absorbují tekutiny opravdu rychle. Pokud je vaříte pomalu a dlouho, pustí tekutinu a dusí se v ní, místo aby se odpařila voda a houby se pořádně uvařily. Použijte středně vysokou nebo vysokou teplotu. Pokud to uděláte, voda se okamžitě odpaří a houby pěkně zhnědnou. Pokud okraje hub ztmavnou příliš náhle, stáhněte oheň o něco níž.

3. Pánev přeplňujete

Pokud na pánev vložíte příliš mnoho hub, tekutina nebude mít tolik prostoru, aby se odpařila a houby se budou dusit ve vlastní šťávě. Připravujete-li větší množství hub, klidně je restujte po částech. Dejte jim prostor, aby se mohly pěkně opéct, a nebudete litovat.

4. Používáte sůl příliš brzy

Sůl nepoužívejte příliš brzy, protože odčerpává vlhkost z hub, což vede ke stejnému problému jako v předchozích bodech. Houby se začnou dusit a nemohou si zachovat svou skvělou přirozenou strukturu. Proto je nejprve tepelně opracujte a sůl přidejte až těsně před tím, než houby sundáte z pánve.

5. Mícháte houby

Pokud houby při vaření na pánvi neustále přehazujete, připravujete je o možnost opéct se pěkně dozlatova. Houby musí pořádně zkaramelizovat a trochu křupat, než je zamícháte do pokrmu, nebo smícháte na pánvi s něčím jiným. Vyvarujte se proto neustálému míchání a dejte houbám čas.

6. Používáte příliš málo tuku

Díky své porézní struktuře houby absorbují vše, co se kolem nich vyskytne, a tím v tuto chvíli myslíme hlavně tuk. Houby by se neměli v tuku koupat, ale jakmile jej nasáknou, je potřeba ho trochu doplnit, aby se houby nepřipalovaly. Jakmile si tedy všimnete, že všechen tuk zmizel v masitých houbách, přidejte trochu másla nebo rostlinného oleje.

Zdroj: sodelicious.recipes, bonappetit.com.

Další zajímavé články