Budete potřebovat
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g moučkového cukru
- 8 vajec
- ½ lžíce kukuřičné mouky
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- tuk na vymazání
- 200 g mandlí, lehce opražených( vychladlých a jemně namletých)
- kapku mandlového extraktu
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 50 g mandlí (na ozdobu)
Postup
Smetanu a 75 g cukru dejte do kastrůlku a zahřívejte na mírném prameni, dokud se neprohřeje. Mezitím dejte žloutky, kukuřičnou mouku a vanilkový extrakt do velké mísy a šlehejte balónkovou metličkou, dokud se nespojí.
Horkou smetanu sundejte z ohně a vlijte do ní vaječnou směs. Balónkovou metličkou šlehejte dohladka a poté znovu přiveďte k varu na velmi mírném plameni. Směs míchejte zhruba 4 minuty, nebo tak dlouho, dokud vzniklý krém nezhoustne.
Jakmile je krém dostatečně hustý, nalijte ho do mísy, položte na něj plát potravinářské folie, aby se neutvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.
Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušná trouba 160°C) a vymažte formu na koláč. Máte-li kulatou, bude to vypadat nejlépe, ale bohatě postačí hranatá zapékací miska.
V míse vyšlehejte bílky do hustého sněhu. Jakmile začne sníh vytvářet tuhé špičky, přisypte do něj polovinu zbývajícího cukru a šlehejte dotuha. Přidejte polovinu mletých mandlí a znovu jemně prošlehejte. V tuto chvíli již bílky ztratí svou tuhost, ale to je v pořádku. Vmíchejte zbytek cukru, mandle a pokud chcete, i mandlový extrakt. Nakonec vmíchejte mouku.
Směs rozdělte mezi dvě dortové formy a uhlaďte vršky. Pečte 25–30 minut, dokud nebudou korpusy lehce zlaté. Těsto nemá tendenci moc vzejít, takže se nelekejte, když o moc nenabydou. Nechte alespoň 10 minut vychladit a poté je opatrně vyndejte z forem. Nechte zcela vychladnout.
Máslo dejte do velké mísy a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem, dokud nebude světlé a nadýchané. Ztlumte mixer na nejnižší stupeň a postupně přidávejte studený vychlazený pudinkový krém a šlehejte, dokud nebude krásně hladký. Přidejte špetku soli. Někdy je potřeba krém ještě vychladit v lednici, aby se s ním lépe pracovalo.
Jakmile vychladnou mandlové korpusy, vložte jeden na talíř a potřete ho třetinou krému. Navrch položte druhý korpus a rozetřete zbývající krém po vrchu i stranách dortu, aby byl celý zakrytý. Důkladně posypte mandlemi a dejte vychladit.
Zdroj: eatsmarter.com, deliciousmagazine.co.uk.