Pečení domácích sušenek je v Americe snad národním sportem a povinností každé maminky od malých dětí. Snad každá americká máma má vlastní recept na sušenky, které svým dětem pravidelně peče. My jsme zvyklí spíš na koláče, bublaniny, bábovky nebo palačinky a sušenky ve formě cukroví pečeme spíš na Vánoce, nebo někdy i Velikonoce. Zkuste ale dětem připravit pravé americké cookies a uvidíte, co na ně řeknou. Nejspíš je už budete muset dělat pořád.
Arašídové cookies bez mouky
Budete potřebovat:
- 170 g třtinového cukru
- 1 vejce
- lžičku vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 200 gramů čokoládových peciček
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Ve velké míse vyšlehejte elektrickým šlehačem arašídové máslo a cukr dohladka. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt a jedlou sodu do směsi arašídového másla a zpracujte dohladka. Nakonec přidejte i čokoládové lupínky.
Vezměte si k ruce lžíci a vytvářejte s ní malé kuličky, které dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky dávejte dostatečně daleko od sebe, protože se při pečení roztečou do stran. Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou sušenky zploštělé a zlaté. Trvá to asi 8 minut.
Původní receptura
Budete potřebovat:
- 750 g mouky
- 350 g změklého másla
- 265 g bílého cukru
- 265 g hnědého cukru
- 3 vejce
- 7,5 g soli
- 7,5 g horké vody
- 7,5 g jedlé sody
- 7,5 g vanilkového extraktu
- 2 čokoládové tyčinky (200 g čokoládových peciček)
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Máslo a oba cukry utřete dohladka. Zašlehejte vejce jedno po druhém a poté vmíchejte i vanilku. Rozpusťte jedlou sodu v horké vodě a přidejte ji do těsta spolu se solí. Vmíchejte mouku a čokoládové pecičky. Velkou lžící vytvářejte bochánky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut, nebo dokud okraje pěkně nezezlátnou.
Zdroj: allrecipes.com, en.wikipedia.org.