Jídlo

Americké cookies s kousky čokolády a arašídovým máslem bez špetky mouky. Zkuste i ty podle původního receptu

Sušenky jsou skvělou sladkou odměnou po náročném dni

autor

Kateřina Korňová

15. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Už se vám stýská po vánočním pečení a rádi byste dětem upekli něco dobrého, ale nemáte inspiraci? Perník už jste pekli, bábovku také, na bublaninu nemáte třešně. A co takhle sušenky? Skvělé, vláčné, s čokoládovými kousky a příchutí arašídového másla. Navíc jsou akorát do ruky a dětem se dobře jedí.
Reklama

Pečení domácích sušenek je v Americe snad národním sportem a povinností každé maminky od malých dětí. Snad každá americká máma má vlastní recept na sušenky, které svým dětem pravidelně peče. My jsme zvyklí spíš na koláče, bublaniny, bábovky nebo palačinky a sušenky ve formě cukroví pečeme spíš na Vánoce, nebo někdy i Velikonoce. Zkuste ale dětem připravit pravé americké cookies a uvidíte, co na ně řeknou. Nejspíš je už budete muset dělat pořád.

Arašídové cookies bez mouky

Budete potřebovat:

  • 170 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 200 gramů čokoládových peciček

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. 

Ve velké míse vyšlehejte elektrickým šlehačem arašídové máslo a cukr dohladka. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt a jedlou sodu do směsi arašídového másla a zpracujte dohladka. Nakonec přidejte i čokoládové lupínky.

Vezměte si k ruce lžíci a vytvářejte s ní malé kuličky, které dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky dávejte dostatečně daleko od sebe, protože se při pečení roztečou do stran. Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou sušenky zploštělé a zlaté. Trvá to asi 8 minut.

Původní receptura

Budete potřebovat:

  • 750 g mouky
  • 350 g změklého másla
  • 265 g bílého cukru
  • 265 g hnědého cukru
  • 3 vejce
  • 7,5 g soli
  • 7,5 g horké vody
  • 7,5 g jedlé sody
  • 7,5 g vanilkového extraktu
  • 2 čokoládové tyčinky (200 g čokoládových peciček)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C.

Máslo a oba cukry utřete dohladka. Zašlehejte vejce jedno po druhém a poté vmíchejte i vanilku. Rozpusťte jedlou sodu v horké vodě a přidejte ji do těsta spolu se solí. Vmíchejte mouku a čokoládové pecičky. Velkou lžící vytvářejte bochánky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut, nebo dokud okraje pěkně nezezlátnou.

Zdroj: allrecipes.com, en.wikipedia.org.

Další zajímavé články