Domácí buchty jsou pro nás něco jako cookies sušenky pro Američany. Tedy alespoň v některých rodinách je zvykem, že kdykoliv přijedete ke své babičce, čeká na vás pekáč plný buchet s oblíbenou náplní, jejichž vůně váš praští přes nos, jakmile vejdete do dveří. A přesně takové si dnes upečeme.
Budete potřebovat
- 50 g droždí
- 200 g cukru krupice
- 700 ml mléka
- 1500 g hladké mouky
- 3 vejce
- 20 g citronové kůry
- 10 g soli
- 350 g másla
- 100 g moučkového cukru na posypání
- 300 g náplně dle preference
Postup
Droždí promíchejte s trochou cukru, rozřeďte malým množstvím vlažného mléka a přidejte trochu prosáté mouky. Lehce promíchejte a dejte kvásek na teplé místo trochu nakynout.
Hrst mouky si odložte na vyválení těsta a do zbylé dávky prosáté mouky přidejte vejce, cukr a jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu. Přisypte také sůl, přilijte polovinu dávky rozpuštěného vlažného másla, zbylou dávku mléka, vykynutý kvásek a směs pečlivě promíchejte. Poté použijte buď kuchyňský robot nebo vařečku a hněťte tak dlouho, dokud nevznikne krásně hladké spojité těsto, které se lepí jen v místě dotyku mísy.
Hotové těsto zakryjte navlhčenou utěrkou a nechte dostatečně vykynout. Spíš než na dobu kynutí se soustřeďte na to, jak vypadá těsto. Mělo by alespoň zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozválejte na slabší plát a rozdělte na čtverce o rozměru cca 4 x 4 cm. Na každý dílek těsta naneste lžičku náplně a pečlivě zabalte buchty tak, aby z nich nic nevyteklo. Jednotlivé buchty skládejte jednu vedle druhé slepenou částí dolů do máslem vymaštěného pekáče. Každou buchtu ještě pomažte z boku, aby šly pak lépe od sebe.
Naplněné buchty ještě nechte v pekáči vykynout a poté je pomastěte máslem i ze shora. Pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po mírném prochladnutí buchty vyklopte, posypte moučkovým cukrem a ještě teplé podávejte. Skvělé jsou ale i po vychladnutí.
Zdroj: tastesoflizzyt.com, Receptury teplých pokrmů.