Proces klíčení způsobuje, že živiny obsažené v klíčcích jsou pro lidský organismus lépe stravitelné než živiny v semenech. Během tohoto procesu jsou sacharidy obsažené v semenech důsledně štěpeny, což má za následek i nižší počet kalorií. Zároveň se rychle zvyšuje koncentrace vitaminů – stejně jako obsah vlákniny. Klíčky proto překypují vitalitou a právem si vydobyly své místo jako foodie trend.
Vypěstujte si klíčky sami
Naklíčená semínka nejrůznějších luštěnin i jiných rostlin se již dávno staly dostupnými téměř v každém obchodě s potravinami. Klíčky si ale můžete snadno vypěstovat i sami – na vašem parapetu. Vhodnými kandidáty jsou například slunečnicová semínka, dýňová semínka, lněné semínko nebo řeřicha a mungo. Klíčky lze vypěstovat také z obilovin (např. oves, proso, žito), nebo můžete zkusit ředkvičky, brokolici a čočku. Každý klíček má specifickou chuť, a proto se vyplatí ochutnat je všechny. Jediné, co nesmíte nikdy nechat naklíčit, jsou fazole. Ty jsou prudce jedovaté.
Pěstujte klíčky ve sklenici
Ať už jde o klíčky ředkvičky, cizrny, fazolí mungo nebo čočky, v nádobě na klíčky je vypěstujete celkem snadno i bez předchozích zkušeností. Tato metoda není vhodná pouze v případě, že se jedná opravdu o velmi malá semena, jako například semínka řeřichy.
Sklenice na klíčky vypadá podobně jako zavařovací sklenice – až na víčko, které je prošpikované spoustou malých otvorů. Víčko slouží jako sítko a zajišťuje dostatek vzduchu v dóze. Dóza se dá naklonit díky nastavovacímu prvku, aby mohla odtékat přebytečná voda. Sklenice na klíčky jsou obecně snadno dostupné v obchodech se zdravou výživou nebo online.
Pokud si ji ale nechcete kupovat, můžete si ji vyrobit i sami. Stačí vám sklenice s uchem, malé sítko (o trochu větší než hrdlo sklenice) a gumičky. Sítko přiložte na hrdlo sklenice a připevněte gumičkami. Otočte vzhůru nohama a položte do širší misky nebo sklenice.
Návod na pěstování klíčků
1 až 2 lžíce semínek dejte do síta a propláchněte vodou. Semínka vložte do nakličovací nádoby a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Ve vodě je první den nechte namočené po dobu alespoň 8 hodin, ale klidně přes noc. Po namočení vyhoďte semena, která nenabobtnala a vodu slijte. Zbylá semínka vložte zpět do sklenice, přišroubujte víko a umístěte sklenici do nakloněné polohy - to umožní přebytečné vodě odtéct.
Klíčky propláchněte čerstvou vodou alespoň dvakrát denně, aby nezaschly. Po 2 až 3 dnech jsou některé odrůdy semen již připraveny ke konzumaci. Jiné odrůdy mohou klíčit i týden.
Vypěstujte si klíčky na kuchyňském papíře
Jako alternativu ke skleněné nádobě můžete pěstovat menší výpěstky i na papíře. Tato metoda se hodí i pro ty nejmenší semínka. Důležité je používat kuchyňský papír, který není barevný ani parfémovaný. Papír vložte do pekáče nebo jiné mělké nádoby a poté jej navlhčete vodou a rozložte na něj semínka. U této metody je také důležitá pravidelná zálivka. Po několika dnech by měly být čerstvé klíčky připraveny ke sklizni.
Jak minimalizovat riziko tvorby choroboplodných zárodků
Konzumace klíčků bohužel nemusí být někdy úplně neškodná. Je to proto, že podmínky vytvořené během pěstování klíčků podporují růst bakterií. Následující kroky mohou jejich růstu zabránit:
- kvalita: nejlepší je použít bio semena nebo semena určená pro pěstování na klíčky – tedy neošetřená semena,
- prostředí: optimální je chladná pokojová teplota 18 až 20 stupňů. V žádném případě teplejší,
- hygiena: nádoba na klíčky a všechny ostatní náčiní musí být před použitím důkladně vyčištěny,
- zálivka: je nezbytné semena pravidelně proplachovat,
- plíseň: cítíte z klíčků plíseň? Pak už je na všechno pozdě. Klíčků se bez lítosti zbavte.
Zdroj: css.ch, vegsoc.org.