Pečený cheesecake
Budete potřebovat
Na krustu
- 150 g grahamových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 g cukru
Na tvarohovou náplň
- 900 g plnotučného smetanového sýra (nebo tvarohu)
- 200 g krupicového cukru
- 240 g tučné zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 velká vejce
- poleva dle volby: slaný karamel, citronová poleva, jahodový topping, čokoládová ganache, čerstvé ovoce, šlehačka
Postup
Nastavte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 177 °C.
Pomocí kuchyňského robotu rozdrťte grahamové sušenky na drobky. Nasypte je do mísy a vmíchejte cukr a rozpuštěné máslo, dokud se nespojí. Můžete to zrovna tak učinit v robotu. Nečekejte nijak spojité těsto, vznikne vám spíš směs konzistence písku. Rozdrcené sušenky s máslem a cukrem pevně zatlačte na dno kulaté pečicí formy a mírně přidejte na okrajích. K zatlačování použijte buď dno lžíce nebo i misky či odměrky. Vložte do trouby a pečte 8 minut. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Pečicí formu poté obalte alobalem a vytvořte pro ni jakýsi ochranný obal dna a stěn formy. Bude se vám to hodit později.
Připravte si náplň: Ve velké míse šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s lopatkovým nástavcem smetanový sýr s cukrem, dokud není směs hladká. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a citronovou šťávu a šlehejte, dokud se úplně nespojí. Při střední rychlosti přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání šlehejte, dokud se nesmíchá. Jakmile jsou všechna vejce přidána, vypněte mixér. Čím kratší dobu těsto mícháte, tím méně pravděpodobné je, že vám při chladnutí po upečení cheesecake popraská nebo se vyfoukne. Vyvarujte se proto přílišného míchání těsta.
Vezměte si k ruce kulatou pečicí formu s vychladlou krustou a nalijte na ni těsto. Gumovou stěrkou nebo lžící jej uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Umístěte formu do velkého pekáče nebo na pečicí plech. V rychlovarné konvici uvařte vodu, kterou ještě vroucí nalijte na pekáč a následně vložte do předehřáté trouby. Pokud je vám to milejší, nejprve umístěte pekáč s formou do trouby a až poté do něj nalijte vroucí vodu.
Pokud si všimnete, že cheesecake navrchu příliš rychle hnědne, zakryjte ho v polovině pečení alobalem. Celková doba pečení by se měla pohybovat mezi 55 až 70 minutami. Že je upečeno, poznáte nejlépe tak, že formou jemně zatřesete. Když se střed cheesecaku jen mírně zachvěje, můžete vypnout troubu. Dvířka trouby lehce pootevřete a nechte cheesecake vychladnout v troubě i s vodní lázní. Po hodině cheesecake vyjměte a nechte jej zcela vychladnout při pokojové teplotě. Poté jej přikryjte folií a dejte chladit do lednice alespoň na 4 hodiny.
TIP: Cheesecake krájejte ostrým čistým nožem na jednotlivé porce. Aby byl každý plátek jako z cukrárny, krásně rovně a čistě uříznutý, otřete nůž dočista a ponořte jej do teplé vody před každým krájením koláče.
Nepečený cheesecake
Budete potřebovat
- 250 g máslových sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový lusk
- 600 g plnotučného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 280 ml tučné smetany
Na polevu
- 400 g jahod
- 25 g moučkového cukru
Postup
Máslové sušenky vložte do mixéru a rozdrťte je na prach. Můžete je také vložit do plastového sáčku a pomocí válečku rozdrtit najemno. Rozdrobené sušenky přendejte do mísy a přelijte rozpuštěným máslem. Důkladně promíchejte a následně vyklopte do kulaté dortové formy, jejíž dno jste vyložili pečicím papírem. Směs sušenek a másla do formy pevně zatlačte. Vložte do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout.
Vanilkový lusk podélně rozkrojte na dvě poloviny. Špičku nechte neporušenou, aby byly obě poloviny stále spojené. Držte špičku lusku a vyškrábněte semena pomocí zadní části kuchyňského nože.
Šlehačku nalijte do mísy a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nezačne houstnout. Tvaroh, moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku dejte do větší mísy a poté šlehejte 2 minuty elektrickým šlehačem, dokud nebude směs hladká a nezačne houstnout. Následně vmíchejte i vyšlehanou šlehačku. Výsledný krém musí být opravdu velmi hustý. Jakmile máte hotovo, naneste tvarohovou směs lžící na sušenkový základ. Vršek uhlaďte do rovna a nechte přes noc v lednici.
TIP: Před podáváním nechte cheesecake asi 30 minut stát v pokojové teplotě. Až těsně před servírováním přelijte dezert omáčkou z rozmixovaných jahod s cukrem a ozdobte čerstvými jahodami.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com, bbcgoodfood.com.