My vám dnes přinášíme tři recepty na oblíbené chia pudinky, které si zamilujete. Krémový a lahodný pudink s příchutí tiramisu, kde se můžete těšit na vrstvy čokolády, kávy a vanilkového chia pudinku posypané kakaovým práškem. Zdravý pohled na dezertní klasiku, co říkáte? Nebo co třeba chia pudink s lesním ovocem, který je plný bílkovin, vlákniny a antioxidantů? Nebo snad zvolíte skořicovou klasiku? A proč ne třeba všechny? Rozhodnutí je na vás.
Tiramisu chia pudink
- 250 ml mandlového mléka
- 4 lžíce chia semínek
- 120 ml kokosového jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/4 lžičky vanilkové pasty
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce silné kávy
Začněte smícháním chia semínek a mandlového mléka, nechte 1 minutu odstát a znovu dobře promíchejte. Přidejte jogurt a javorový sirup, promíchejte a pudink rozdělte do tří misek.
V první misce smíchejte kakaový prášek zatím pouze se 2 lžícemi chia pudinku a dobře promíchejte, abyste zamezili hrudkám. Poté do misky přidejte takové množství chia pudinku, aby ve všech miskách byla zhruba třetina množství.
Do druhé misky s 1/3 chia pudinku vmíchejte kávu a přidejte také 1 lžíci již hotového kakaového chia pudinku pro barvu. Dobře promíchejte.
Ve třetí misce smíchejte zbylý chia pudink a vanilkovou pastou. Všechny misky zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.
Poté misky vyjměte a připravte si 2 servírovací sklenice nebo pohárky. Na dno dejte kakaový chia pudink, na něj vrstvu kávového a navrch vanilkovou vrstvu. Ozdobte lžící sójového jogurtu, poprašte kakaem a hoblinkami z hořké čokolády.
Chia pudink s lesním ovocem
- 1 šálek mraženého lesního ovoce
- 250 ml mandlového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- 5 lžic chia semínek
- sójový jogurt s příchutí vanilky
Lesní ovoce nejprve rozmrazte, teprve pak pokračujte v receptu dále. Rozmrzlé ovoce vložte do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujte, dokud nevznikne tekutá směs.
Přidejte zbývající ingredience a důkladně promíchejte. Už ovšem nemixujte, abyste nerozbili chia semínka. Směs nalijte do dvou sklenic, zakryjte potravinářskou folií a dejte přes noc do lednice.
Těsně před servírováním můžete vršek ještě ozdobit lžící vanilkového jogurtu a čerstvým ovocem.
Skořicový chia pudink
- 375 ml mandlového mléka
- 1-2 lžičky javorového sirupu
- 4 lžíce chia semínek
- 1-2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- vanilkový jogurt a skořice na polevu
Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte, nechte 5 minut odležet, znovu promíchejte a přikryjte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více javorového sirupu. Chia pudink nechte 4 hodiny nebo přes noc vychladit v lednici, dokud nezhoustne. Lžící nandejte do servírovacích nádob, ozdobte vanilkovým jogurtem a posypte skořicí.
Zdroj: recept č.1, recept č.2, recept č.3.