Zdraví

Neobyčejné účinky obyčejného květáku: Pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu, paměť i náladu

Květák je rovněž skvělým antioxidantem

autor

Anna Janoušková

02. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Květák se může jevit jako naprosto běžný kus brukvovité zeleniny, který není ničím výjimečný. V dětství ho neměl rád snad nikdo a často ani v dospělosti k němu mnozí nenalezli cestu. Pokud se teď cítíte, že je řeč o vás, zkuste dát květáku ještě jednu šanci kvůli něčemu úplně jinému. Má totiž úžasné vlastnosti, které mají pozitivní vliv na mnoho funkcí v našem těle.
Reklama

Květák je především zeleninou přátelskou k srdci, a to díky vysokému množství antioxidantů, které mají schopnost snižovat zánětlivé poškození způsobené oxidačním stresem, což je proces, který hraje hlavní roli ve vývoji srdečních onemocnění. Díky obsahu antioxidantů tak květák pomáhá snižovat krevní tlak a příznaky aterosklerózy.

Květákem ke zdraví!

Vysoký obsah cholinu

Květák je také vynikajícím zdrojem cholinu, základní živiny, kterou potřebujeme pro dobrou náladu, paměť a vybavování si vzpomínek. Jako takový je klíčovým stavebním kamenem acetylcholinu, chemického posla zapojeného do signalizace centrálního nervového systému. Cholin je také nezbytným prvkem pro vývoj mozku.

Bohatý na sulforafan

Stejně jako brokolice a zelí obsahuje i květák určité množství sulforafanu, jehož konzumace má řadu zdravotních výhod, a to včetně snížení rizika rakoviny. Sulforafan bojuje proti rakovině mnoha způsoby, včetně ochrany buněk před poškozením DNA a také inaktivací karcinogenů. Působí jako simulátor přirozených enzymů, které mají vliv na detoxikaci organismu. Osoby, které pravidelně konzumují brukvovitou zeleninu, mají snížené riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty, ale třeba i močového měchýře.

Může podporovat hormonální rovnováhu

Brukvovitá zelenina, jako je květák, obsahuje rostlinnou sloučeninu zvanou indol-3-karbinol (I3C), která působí jako rostlinný estrogen a může pomoci vyrovnat hormony regulací hladiny estrogenu. I3C se také ukázal jako slibný prostředek ke snížení rizika estrogenem indukované rakoviny prsu a reprodukční rakoviny u mužů i žen. V této oblasti je však zapotřebí více studií.

Vliv na imunitní systém

Díky tomu, že je brukvovitá zelenina bohatá na síru, může i květák podporovat zdraví střev a v důsledku toho zlepšit obranu těla proti infekci. Síra totiž podporuje produkci glutathionu, který je důležitý pro udržení integrity střevní výstelky a také pro podporu její regenerace. Glutathion jako silný antioxidant působí v celém těle a chrání buňky před zánětlivým poškozením.

Podporuje zdravé trávení

Květák je potravina s vysokým obsahem vlákniny, která je pro většinu z nás velmi prospěšná – podporuje trávicí proces a je zdrojem paliva pro zdravé bakterie, které sídlí v našich střevech. U některých lidí však potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou způsobit nadýmání a plynatost, což je zvláště důležité pro ty, kteří mají zánětlivé onemocnění střev (IBD), Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu.

Při štítné žláze pozor

Pro většinu z nás je květák potravinou, která se stará o naše zdraví. Pokud však máte problém se štítnou žlázou, může vám být doporučeno minimalizovat množství brukvovité zeleniny. Je to proto, že tato zelenina může narušovat vstřebávání jódu, který je potřebný pro produkci hormonů štítné žlázy.

Zdroj: bbcgoodfood.com, healthline.com.

Další zajímavé články