Nejběžnějším typem chřestu je zelený, ale v supermarketech a restauracích můžete vidět dva další: bílý, který je jemnější a obtížněji se sklízí a fialový, který je menší a má jemnější chuť. Bez ohledu na to, jaký druh si vyberete, chřest je chutná a všestranná zelenina, kterou lze vařit na nesčetné způsoby, ale můžete si ji vychutnávat i syrovou v salátech.
Chřest je výtečná jarní zelenina, která je plná živin. 1 šálek vařeného chřestu má 40 kalorií, 4 gramy bílkovin, 4 gramy vlákniny a 404 miligramů draslíku, který je dobrý na krevní tlak. Chřest také obsahuje sloučeninu zvanou asparaptin, která pomáhá zlepšit průtok krve a pomáhá snižovat krevní tlak. A pokud stále potřebujete znát další důvody, proč si pochutnat na této lahodné zelenině, čtěte dále.
1. Je nabitý živinami a nutričními výhodami
Chřest je velmi dobrým zdrojem vlákniny, kyseliny listové, vitaminů A, C, E a K, ale také chrómu, stopového minerálu, který zvyšuje schopnost inzulínu transportovat glukózu z krevního řečiště do buněk. To je dobrá zpráva pro všechny, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi.
2. Chřest je plný antioxidantů
Chřest je jeden z nejlépe hodnocených druhů zeleniny, a to pro svou schopnost neutralizovat volné radikály poškozující buňky. To může pomoci zpomalit proces stárnutí a snížit záněty v těle.
3. Chřest jako posilovač mozku
Další vlastností této lahodné jarní zeleniny proti stárnutí je to, že může pomoci našemu mozku bojovat s kognitivním úpadkem. Stejně jako listová zelenina i chřest dodává folát, který spolupracuje s vitaminem B12, který se nachází v rybách, drůbeži, mase a mléčných výrobcích a pomáhá tak předcházet kognitivním poruchám. Pokud je vám více než 50 let, ujistěte se, že přijímáte dostatek vitaminu B12. Vaše schopnost jej absorbovat se totiž s věkem snižuje.
4. Je to přírodní diuretikum
Chřest obsahuje vysoké množství aminokyseliny zvané asparagin, která slouží jako přírodní diuretikum, což znamená, že působí silně močopudně. Uvolňuje tudíž tekutiny, prostřednictvím kterých zbavuje tělo přebytečných solí a toxických látek. To je zvláště výhodné pro lidi, kteří trpí otoky (hromaděním tekutin v tělesných tkáních) a pro ty, kteří mají vysoký krevní tlak nebo jiná onemocnění související se srdcem.
Proč po konzumaci chřestu moč tolik zapáchá?
Proč konzumace chřestu způsobuje silný zápach moči? Chřest totiž obsahuje jedinečnou sloučeninu, která při trávení dává moči charakteristický zápach. Mladý chřest obsahuje vyšší koncentrace sloučeniny, takže nelibý odér, který po vás zůstává po návštěvě toalety, je po konzumaci těchto jarních výhonků silnější. Nevypovídá však vůbec nic o vašem zdravotním stavu.
MÝTUS na závěr: (Ne)může pomoci v boji proti rakovině
Tato bylinná rostlina – spolu s avokádem, kapustou a růžičkovou kapustou – je zvláště bohatým zdrojem glutathionu, detoxikační sloučeniny, o které se říká, že pomáhá rozkládat karcinogeny a další škodlivé sloučeniny, jako jsou volné radikály. To je podle některých názorů důvod, proč konzumace chřestu může pomoci chránit a bojovat proti některým formám rakoviny, jako je rakovina kostí, prsu, tlustého střeva, hrtanu a plic. Nicméně dle eu.usatoday.com neexistuje jediný podložený důvod, že chřest může pomoci v boji proti jakékoliv formě rakoviny.
Zdroj: eatingwell.com, healthline.com, eu.usatoday.com.