Ať už pěstujete bylinky na okenním parapetu, na balkoně v truhlíku nebo na záhonku na zahradě, jak jednou ochutnáte čerstvé, už se jen těžko vrátíte k sušeným. Jejich chuť dodá vašim pokrmům mnohem silnější vůní, ale i dokonalejší vzhled.
Bazalka
Jak v italské, tak ale už i v naší kuchyni je bazalka jako doma a právem se řadí mezi nejoblíbenější bylinky. Aby neztratila svou jedinečnou chuť a vůni, přidávejte ji do jídla vždy až úplně nakonec. Nejlépe se hodí do těstovin, k vepřovému či jehněčímu masu, k sýrům, rybám, ale lahodná je i v kombinaci s rajčaty, okurkou či melounem. S malinami, jablečným džusem a jogurtem vytvoříte s její pomocí lahodné a originální smoothie.
Máta
Má velmi výrazné aroma, které se hodí ke sladkým, ale rovněž slaným pokrmům. Perfektně se hodí i do letních koktejlů, ale i na léčivý čaj s medem. Stejně jako bazalka se dokonale rozvine v kombinaci s melounem či jehněčím masem, ale i s ovocem, jako jsou jahody, broskve a borůvky. Když ji přidáte na vrch hrachové polévky, zažijete úplnou extázi chutí.
Tymián
Tato velmi aromatická bylinka dodá jídlům pikantní chuť, ale je dobré ji déle vařit. Nejčastěji se přidává ke zvěřině, ale obecně k pokrmům připravovaným „nadivoko“. Jeho chuť ale vynikne i v kombinaci s mrkví, sýry, rybami, vejci, hroznovým vínem či drůbeží. Dobrý je i jen tak na chlebu s máslem nebo olivovým olejem.
Rozmarýn
U rozmarýnu platí jedna zvláštnost, a to, že se používají pouze otrhané zelené lístky bez větviček. Rozmarýn se používá především při grilování, kdy celé snítky svážete v mašlovačku a potíráte s nimi marinádou grilovaný pokrm.
Petrželka, pažitka
Obě tyto bylinky jsou skvělou přísadou téměř do jakékoliv pomazánky, ale stejně tak si jejich chuť užijete například na bramborách nebo na chlebu s žervé či máslem.
Mateřídouška
Tato krásně vonící bylinka má skvělé léčivé účinky a je vhodná i pro sušení. Můžete ji tak využít i například v zimě, kdy vás začnou trápit chřipky, kašle a rýmy. V létě je ale skvělá do limonád všeho druhu, nebo jen tak vyluhovaná ve vodě s medem a citronem a dolitá minerálkou.
Majoránka
Jakmile jednou ochutnáte čerstvou majoránku, vaše chuťové pohárky se zblázní blahem. Přidejte ji všude tam, kam jste zvyklí ji používat – do bramboráků, bramboračky, buřtguláše a dalších pokrmů. Jen s jejím množstvím šetřete. Čerstvá má mnohem výraznější aroma a její přehnané množství by mohlo přehlušit všechny ostatní chutě.