Bylinky a koření

Ideální jarní očista? Pomocí medvědího česneku

Medvědí česnek je jedna z nejsilnějších jarních bylinek

autor

Natálie Sováková

23. března 2020

 
FOTO / jumpstory.com
Medvědí česnek nám již časně z jara může obohatit jídelníček a zároveň poslouží jako prostředek pro jarní očistnou kúru. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem i zdrojem vitaminu C a je to jedna z nejsilnějších jarních bylinek
Reklama

Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, který poznáme podle typické česnekové vůně.

Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. 

Co medvědí česnek obsahuje?

  • Vitamin C
  • Minerální látky
  • Silice
  • Značné množství jódu
  • Alicin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus

Kde medvědí česnek pomáhá?

  • Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům
  • Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím
  • Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami
  • Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
  • Brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách
  • Dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží
  • Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky.
  • Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve medvědí česnek spařit mlékem a pít po doušcích po 2-3 hodinách.

Jak uchovat medvědí česnek pro celoroční využití?

Medvědí česnek můžeme snadno zamrazit a použít kdykoliv během roku do polévek, těstovin, rizota i pod maso. Sušit listy medvědího česneku se nedoporučuje, ztrácí tak příliš mnoho z obsahu svých blahodárných látek a silic. V čerstvém a přirozeném stavu je pak samozřejmě nejúčinnější, hodí se tak skvěle do salátů i pomazánek.

Bylinkové máslo z medvědího česneku

Jedním ze způsobů, jak si medvědí česnek uchovat co nejdéle v čerstvém stavu, je vyrobit si z něj máslo.

Postup:

Kostku mírně změklého másla rozmixujeme s menším množstvím nahrubo nasekaného medvědího česneku a trochou soli. Směsí poté naplníme malou vaničku, misku nebo tvořítka na led a dáme do lednice. Takto připravené bylinkové máslo můžeme snadno uchovávat i v mrazáku, a to zabalené po menších porcích do alobalu.

Další zajímavé články