Bylinky a koření

Vanilkový cukr tak, jak ho dělaly naše maminky a babičky. Voní jako žádný jiný a vyjde levněji

Vanilinový cukr z obchodu neobsahuje ani jedno procento vanilky

autor

Kateřina Korňová

04. prosince 2021

 
FOTO / Pixabay
Vanilkový cukr o Vánocích používáme víc, než v kterékoliv jiné období v roce. Má jemnou specifickou vůni a dodá vašemu cukroví typickou lahodnou chuť. Jestliže jste zvyklí používat vanilinový cukr, který vanilku vůbec neobsahuje, zkuste jednou připravit domácí vanilkový cukr a uvidíte, že výsledek se nebude dát srovnat.
Reklama

Vanilinový není vanilkový

Rozdíl mezi domácím vanilkovým cukrem a vanilinovým cukrem z obchodu je obrovský. Nejenže kupovat vanilinový cukr se finančně nevyplatí, jelikož v přepočtu na kilogram vás vyjde na minimálně sto korun, oproti cukru krupice, který stojí jen pětinu. To ale vem čert, protože ho nejspíš stejně nikdy takové množství nekupujete, ale proč byste měli kupovat něco, co je dražší a navíc o dost méně kvalitní, jelikož vanilinový cukr vanilku vůbec neobsahuje?

Vanilkový a vanilinový cukr jsou dvě odlišné věci

Když si vanilkový cukr vyrobíte doma, dostanete se na stejnou částku, ale získáte cukr, který je vanilkou provoněný ode dna nádoby až po její víčko a budete si jisti, že opravdu obsahuje to, co má. Navíc je domácí vanilkový cukr výborným jedlým dárkem, který když uzavřete do skleněné nádoby a přidáte mašli, udělá obrovskou radost.

Co budete potřebovat

  • 1 kg cukru (bílý nebo třtinový)
  • 2 vanilkové lusky
  • špetku soli
  • skleněnou nádobu
  • mixér

Pracovní postup

Vezměte si k ruce ostrý nůž a z vanilkových lusků odkrojte tvrdé konce. Zbytek pokrájejte na malé kousky. Do mixéru nasypte vybraný cukr, přidejte pokrájené lusky a špetku soli a rozmixujte. Mixováním cukr získá spíš práškovou konzistenci, takže budete mít vlastně moučkový vanilkový cukr. Což se hodí, protože většina receptů na vánoční cukroví pracuje právě s moučkovým cukrem. Cukr můžete prosít, pokud se chcete zbavit rozmixovaných kousků vanilky, ale když je tam necháte bude cukr mnohem voňavější. A když se vám nebudou zrovna do receptu hodit, prosejte cukr před tím, než ho přidáte do těsta.

Skvělý jedlý dárek

Pokud stále nevíte, čím obdarujete své blízké, jídlo nebo něco dobrého k pití to vždy jistí. Kupte menší skleněné uzavíratelné nádoby, vsypte do nich moučkový vanilkový cukr a ovažte mašlí. Můžete přidat i nálepku s textem či věnováním, nebo třeba receptem na skvělé vanilkové rohlíčky.

Luxusní vanilkové rohlíčky od babičky

Když se řekne vanilkový cukr, první, co mě napadne, jsou vanilkové rohlíčky. To je jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví, které nesmí na Vánoce ani po nich na stole chybět. Budou skvělé, když připravíte těsto z: 300 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 40 g vanilkového domácího cukru, 100 g mletých vlašáků, 200 g másla, 2 žloutků, citronové kůry a vanilkového moučkového cukru na obalení.

Když těsto necháte přes noc v ledničce, všechny suroviny se lépe propojí. Před tím, než začnete tvarovat rohlíčky, ho však vyndejte a nechte chvíli v pokojové teplotě. Poté pečte na 170 – 180 °C tak dlouho, dokud zespoda nezezlátnou. Po vyndání z trouby je nechte chvíli odpočinout a poté obalujte v moučkovém vanilkovém cukru.

Zdroj: sallysbakingaddiction.com, smoothcooking.cz.

Další zajímavé články