Chcete-li si své jídlo vychutnat od prvního do posledního sousta, musíte mít nejen dobrý recept a kvalitní suroviny, ale také je potřeba ovládat i umění jídlo vhodně okořenit. Nejde přitom pouze o to, jaké koření či bylinky zvolíte. Výslednou chuť ovlivňuje mnohem více faktorů. Pojďte se s námi podívat na nejčastější chyby, kvůli kterým uděláte z luxusního jídla obyčejné.
Používáte špatné množství soli
Nejčastější chybou amatérských kuchařů, kterými my všichni, kteří vaříme pouze pro sebe a svou rodinu jsme, je používání nedostatečného množství soli. Přesolené jídlo se jen těžko zachraňuje, ale pokud soli použijete málo, chuť pokrmu je nevýrazná, fádní a mdlá. Díky bohu se tento problém dá celkem snadno vyřešit. Své jídlo ale dosolujte pomalu a neustále ochutnávejte, dokud nebudete spokojeni. Pamatujte, že vždy můžete špetku přidat, ale ubrat už jde jen velmi těžko. Ideální chuť i hrubost pro každodenní vaření nabízí například košer sůl.
Solíte ve špatný okamžik
Rovněž je důležité, abyste si zvykli jemně solit během celého procesu vaření. Pokud vaříte těstoviny, brambory nebo blanšírujete zeleninu, voda by měla být silně osolená. Tímto způsobem může slaná voda proniknout do jídla a okořenit je. Je to mnohem lepší, než solit jídlo až po jeho uvaření, jelikož sůl nepronikne dovnitř a její chuť je zbytečně výrazná. Opět ale platí, že vždy můžete přidat více soli, ale ubrat už ne.
Nekořeníte z dostatečné výšky
Připravujete-li například kuřecí steak, myslete na to, že je potřeba ho okořenit, ale i osolit, z dostatečné výšky. Pokud máte ruku při ochucování příliš nízko, hrozí, že koření nedopadne na maso rovnoměrně, vytvoří se shluky a dodáte chuť pouze určitým místům. Ruku je potřeba mít alespoň 20 - 30 centimetrů nad masem.
Používáte předem namletý černý pepř
Čerstvě namletý pepř je mnohem lepší, než ten, který je namletý již při koupi. Rozdíl je zhruba stejný, jako když si koupíte mletou kávu, nebo si ji melete těsně před přípravou doma. Zrnka pepře, stejně jako jakéhokoliv jiného celého koření, jsou nejchutnější v okamžiku, kdy jsou čerstvě namleté. Postupem času jejich chuť slábne a i vůně je mnohem méně výrazná.
Používáte staré koření
Když už jsme u tématu vyhýbání se předem namletému pepři, stojí rovněž za zmínku, že mleté koření má také datum spotřeby. Po uplynutí doby použitelnosti jsou chutě i vůně tlumené a méně silné. Vždy uchovávejte koření na chladném a suchém místě, a pravidelně kontrolujte datum spotřeby a stav vašich zásob.
Kořeníte až na závěr
Nejlepší způsob, jak dostat z koření co nejvíce chuti, je nechat je vařit v jakémkoli tuku, což pomůže uvolnit část jeho chuti. Ať už používáte celé koření, jako jsou semínka fenyklu, římského kmínu, hořčičná semínka nebo mleté koření, vše by mělo být jemně povařeno, abyste dosáhli plného chuťového potenciálu. Jakékoli tvrdé bylinkové mleté koření, jako je sušený tymián, oregano nebo bazalka, přidejte ještě před vařením, aby stihlo změknout. Jídlo byste proto neměli kořenit až v závěru.
Neochutnáváte pokrm
Bez ohledu na to, co vám řekne jakýkoli recept nebo měření, nejlepším způsobem, jak dochucovat vaše jídlo, je průběžně ho ochutnávat. Nejenže vycvičíte vaše smysly a naučíte se poznat, co jídlu chybí, ale vaření pro vás bude i příjemnější. Některé recepty jsou opravdu dobře vyladěné, ale možná někdy chcete, aby bylo vaše jídlo o něco pikantnější, nebo dáváte přednost silnější česnekové chuti, než je uvedena v receptu. A spíš než striktním dodržováním receptů a měřením ingrediencí přesně na gramy, dosáhnete té nejlepší chuti jedině pravidelným ochutnáváním.
Zdroj: myrecipes.com, thespruceeats.com.